Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ edison:
Hľada som, no neviem nájsť ako by sa vypočítalo ťažisko keď sú tam tie hmotnosti.
Mohol by mi niekto ukázať ako sa počíta aspoň z mA a aby som potom tak dopočítala mB a mC, či to tak nefunguje? :D
Diky za odpoveď..
Dopočítala som si stranu c, tá je c=2,02m
Já na první pokus našel toto:
https://kdf.mff.cuni.cz/vyuka/FyzikaI/F … _ver_0.pdf

Ak máš počítať polohu ťažiska vzhľadom k nejakému bodu alebo prvku nachádzajúceho sa v súradnej sústave, tak ako prvý krok si to svoje teleso/telesá musíš do nejakej tej súradnicovej sústavy umiestniť.
Keď si pozrieš ten materiál od kolegu ↑ edison:, tak zistíš že všetky náčrtky sú umiestnené v nejakej súradnej sústave reprezentovanej počiatkom O a súradnicovými osami. Ty musíš urobiť to isté.
Výhodné je, ak si môžeš sústavu zvoliť tak, že sa niektoré jej prvky (v našom prípade body) nachádzajú buď v počiatku sústavy, alebo ležia na niektorej z osí sústavy - niektoré súradnice bodov tak budú mať nulovú hodnotu, čím sa zjednoduší následné počítanie súradníc ťažiska.
↑ Ferdish:
Aha, takže som nespravila dobre nič :D Ja som teda prípad..
Ono vec sa má tak, že som to pozerala ale to neviem z toho pochopiť len tak, a dneska to už musim skončiť lebo to musim odovzdať.
Nemohli by ste mi to niekto vypočítať alebo ukázať z iného bodu ako sa to robí aby som to potom ja urobila na bod C?
Viem že ten forum nie je o tom ale ja tomu fakt nechapem :(
↑ Tamik6:
Ahoj,
zvolil bych bod C jako počátek soustavy souřadnic, bod B bych umístil na osu x vpravo a bod A na osu y dolů. Pak jejich polohové vektory budou C (0; 0), B (1,7; 0) a A (0; -1,1). Dosazením do vzorce vyjde polohový vektor hmotného středu (těžiště). Jeho velikost udává vzdálenost těžiště od bodu C.

↑ Tamik6:
Myslel som si, že už to máš mať dávno odovzdané...ale OK.
Pozor však na to, že môj náčrt neodpovedá značeniu podľa kolegu ↑ auditor:. Ak by si to chcela počítať podľa jeho rady, musela by si si urobiť náčrt nový...
↑ Ferdish:
Mam to mat odovzdane ale radsej aj neskoro ako vobec.. Teda aspon dufam ze to tak ucitel zobere :/
↑ vlado_bb:
Tak ja neviem ako inak..
mala by som asi teda najst iny vzorec ale jedine co ma napada pouzit je:
↑ Ferdish:
Nasla som ho v tom pdf subore co sa nachadza hore na zaciatku tejto temy, a mozno som si ho iba nevsimla ale nevidela som ho tam :)
Idem to rovnake spravit aj s y teda :)

Dobre, vypočítala si si súradnice ťažiska. Ale ako poznamenal kolega ↑ vlado_bb:, pečítaj si, čo sa od teba požaduje aby si vypočítala.