Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 06. 2020 18:38

Kája2
Reputace:   

Diferenciální rovnice - fyzikální aplikace

Dobrý den,
mohu poprosit o radu při řešení tohoto příkladu? Jedná se spíše o fyzikální aplikaci, ale jde mi o řešení. Mám naléz obecné řešení diferenciální rovnice $\frac{d^{2}x}{dt^{2}}+k^{2}x=2k\sin kt$. Řešil jsem nejprve homogenní rovnici a dostal $\lambda ^{2}+k^{2}=0$ a odtud $\lambda _{1,2}=\mp ik$ a tudiž $x_{0}=C_{1}\sin kt+C_{2}\cos kt+u(x)$ a kvůli pravé straně jsem zvolil $u(x)=A\sin kt+B\cos kt$.Odtud $u'(x)=Ak\cos  kt-Bk\sin kt$ a $u''(x)=-Ak^{2}\sin   kt-Bk^{2}cos kt$. Ovšem po dosazení do rovnice jsem dostal $0=2k\sin kt$, což mi moc nesedí (nemám jak určit A aB). Mohu poprosit o radu?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 09. 06. 2020 21:30

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   197 

Re: Diferenciální rovnice - fyzikální aplikace

↑ Kája2:

Ahoj, protoze na prave strane rovnice je nasobek funkce z fundamentalniho systemu, je nutne hledat partikularni reseni ve tvaru

$u(t) = At\sin kt + Bt\cos kt$

#3 09. 06. 2020 23:52

MichalAld
Moderátor
Reputace:   126 

Rovnice
$\frac{d^{2}x}{dt^{2}}+k^{2}x=0$

je rovnice netlumeného rezonančního obvodu (třeba LC obvod, nebo závaží na pružině) o úhlovém kmitočtu k. Pokud jej budeme budit frekvencí, která odpovídá rezonanční frekvenci, je ustálený stav nekonečno.. a pokud tedy začneme z nuly, bude výchylka pořád narůstat, takže je nutné hledat řešení ve tvaru, co zmínil ↑ laszky:

#4 10. 06. 2020 08:10

Kája2
Reputace:   

Dobrý den,
moc děkuji oběma!! ;-)

Zápatí