Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 06. 2020 18:38

Kája2
Reputace:   

Diferenciální rovnice - fyzikální aplikace

Dobrý den,
mohu poprosit o radu při řešení tohoto příkladu? Jedná se spíše o fyzikální aplikaci, ale jde mi o řešení. Mám naléz obecné řešení diferenciální rovnice $\frac{d^{2}x}{dt^{2}}+k^{2}x=2k\sin kt$. Řešil jsem nejprve homogenní rovnici a dostal $\lambda ^{2}+k^{2}=0$ a odtud $\lambda _{1,2}=\mp ik$ a tudiž $x_{0}=C_{1}\sin kt+C_{2}\cos kt+u(x)$ a kvůli pravé straně jsem zvolil $u(x)=A\sin kt+B\cos kt$.Odtud $u'(x)=Ak\cos  kt-Bk\sin kt$ a $u''(x)=-Ak^{2}\sin   kt-Bk^{2}cos kt$. Ovšem po dosazení do rovnice jsem dostal $0=2k\sin kt$, což mi moc nesedí (nemám jak určit A aB). Mohu poprosit o radu?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 09. 06. 2020 21:30

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Diferenciální rovnice - fyzikální aplikace

↑ Kája2:

Ahoj, protoze na prave strane rovnice je nasobek funkce z fundamentalniho systemu, je nutne hledat partikularni reseni ve tvaru

$u(t) = At\sin kt + Bt\cos kt$

#3 09. 06. 2020 23:52

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Rovnice
$\frac{d^{2}x}{dt^{2}}+k^{2}x=0$

je rovnice netlumeného rezonančního obvodu (třeba LC obvod, nebo závaží na pružině) o úhlovém kmitočtu k. Pokud jej budeme budit frekvencí, která odpovídá rezonanční frekvenci, je ustálený stav nekonečno.. a pokud tedy začneme z nuly, bude výchylka pořád narůstat, takže je nutné hledat řešení ve tvaru, co zmínil ↑ laszky:

#4 10. 06. 2020 08:10

Kája2
Reputace:   

Dobrý den,
moc děkuji oběma!! ;-)

Zápatí