Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Je dán ostrý úhel XVY a jeho vnitřní bod C. Sestrojte trojúhelník ABC tak, aby vrchol A ležel na polopřímce VX a vrchol B na polopřímce VY, a zároveň, aby obvod trojúhelníka byl minimální.
Je to příklad ohledně osové souměrnosti, takže jsem takhle náhodně zkusil udělat osy ramen úhlu XVY tak, aby protínaly bod C. Průsečíky K a L jsem podle těchto os překlopil, a tak vznikly body A, B. Vypadá to reálně, jen nevím, jak dokázat, že tento trojúhelník je ten s nejmenším obsahem. Pls help.
PS: Nechci odpověď typu "Využij vlastnosti osové souměrnosti" nebo "Použij větu o podobnosti trojúhelníku". Není problém vědět, co použít. Problém je právě to použít.
ahoj ↑ 112Lukas112:,
zobraz bod C v osových souměrnostech s osami v daných přímkách. Pomůže to?

Nevím, kterou přímku myslíš tou "danou přímkou". Ale jestli myslíš ramena úhlu, čili
tak dobře, ale pořád nevím, jak dokázat, proč ten trojúhelník bude mít zrovna v tomto případě nejměnší obvod.
Pomocný příklad: V rovině je dána přímka
a v jedné z polorovin určených touto přímkou leží body
(které na přímce neleží). Najděte všechny body
na přímce
, pro něž je součet
minimální.
Pokud tento příklad vyřešíš, dostaneš zdůvodnění minimality, které už lehce převedeš na svůj příklad. Pokud se ti vyřešit nepodaří, dej vědět. :-)
↑ 112Lukas112:
Všimni si trojúhelníků CAC´ a CBC´´. Jaké mají vlastnosti? A z nich plyne ten nejmenší obvod.
↑ 112Lukas112:
Rozbor úlohy:
Když body
na příslušných polopřímkách zvolíme napřed "zkusmo" a sestrojíme obrazy
, bodu 
tak, jak poradil kolega ↑ Eratosthenes:, dostaneme lomenou čáru
(případně
podle volby
označení), jejíž délka bude rovna obvodu trojúhelníka
. Kdy bude tato délka minimální ?
ahoj ↑ 112Lukas112:,
zkusme úlohu zjednodušit: Máš dány body B, C a bod A má ležet na p tak, aby ABC měl nejmenší obvod:
Stranu BC zkrátit nemůžeš, takže jde o to, najít na p bod A tak, aby cesta "z B do C přes p" byla co nejkratší. Takže promysli následující obrázek:

Když body lomené čáry budou v jedné přímce, že? Díky moc Rumburak :-) Tady je to moje řešení pro kontrolu

↑ Eratosthenes: JJ, takovýto příkald je přesně v učebnici, to chápu. Ale neuměl jsem to vztáhnout na tento případ :-)
↑ 112Lukas112:
Ano, toto je správně. :-)
↑ Kozisek01:
Ahoj, přečti si prosím body 2 a 3 závazných pravidel a zjednej nápravu, děkuji. :)
Stránky: 1