Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
K napětí 220 V (ve spotřebitelské síti) je připojen vařič, kterým prochází proud 4,0 A.
Poruchou v síti se snížil proud na 2,2 A. O kolik voltů pokleslo napětí v zásuvce? [o 99 V]
Tak udělám trojčlenku
220 V ... 4A
x V ... 2,2A
x = 220 • 4 / 2,2
x = 220 • 1,81
Což je blbost.
↑ Vladimir9O:
A podle tebe je proud přímo nebo nepřímo úměrný napětí?
Asi to je nepřímo, podle způsobu tvé otázky.
Hele, vím že vzorec je U=R.I, ale jak z toho vzorce teda správně odvodit ne/přímost?
↑ Vladimir9O:
Není. Ohmův zákon říká, že proud je přímo úměrný napětí. Takže problém je ve tvém výpočtu, který jsi použil. Ten je pro nepřímou úměrnost. Ty musíš použít zápis pro přímou.
"Ohmův zákon říká, že proud je přímo úměrný napětí"
Jak ze vzorce U=I · R zjistit že to je přímo úměrné?
↑ Vladimir9O:
Jelikož proud i napětí je na obou stranách v čitateli. Jinak řečeno, když se bude zvětšovat napětí, tak poroste i proud.
Jak ze vzorce U=I · R zjistit že to je přímo úměrné?
Cena nakoupených rohlíků = počet rohlíků * 2 Kč.
Z čeho je jasné, že veličiny "cena nakoupených rohlíků" a "počtu rohlíků" jsou přímo úměrné? Já o tom uvažuju tak, že "kolikrát více, tolikrát více". Tedy když počet rohlíků 5krát zvětším, tak se taky 5krát zvětší cena nakoupených rohlíků. Nebo i naopak když byla cena nakoupených rohlíků 7krát větší, tak počet rohlíků byl taky 7krát větší.
Ty máš místo 2 Kč písmenko R. Místo počtu rohlíků písmenko I a místo ceny nakoupených rohlíků písmenko U. Jinak je to vlastně stejné.
↑ marnes:
Ja nerozumim, proc bychom potrebovali rovnici nejprve nejak upravovat.
Jinak řečeno, když se bude zvětšovat napětí, tak poroste i proud.
No zhruba receno. Na urovni zakladky bych to takhle klidne vysvetloval. Na stredni uz mi prijde slusne rict, ze vztah y=x^3 ma taky vlastnost "kdyz se bude zvetsovat x, tak poroste y", ale nejde o primou umernost. V te je nejak klicova linearita, kterou lidove popisuju jako "kolikrat vic, tolikrat vic".
↑ nejsem_tonda:
Já o úpravě nikde nic nepsal.
A bavíme se o U=IR? Pak je to snad přímá úměrnost, ne?
Zbytek samozřejmě souhlasím.
A bavíme se o U=IR?
Reagoval jsem na formulaci "kdyz se bude zvetsovat..., tak poroste..."
Touhle uvahou bych si mohl mylne myslet, ze je prima umernost i mezi velicinami, mezi kterymi je ve skutecnosti nejaky nelinearni vztah.
↑ nejsem_tonda:
Já osobně tady odpovídám na jeho dotaz ohledně OZ.