Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tu tři úlohy z oblasti stereometrie, a potřebovala bych trochu pomoci s řešením prosím
1. Urči kolik m3 zeminy obsahuje 80m dlouhý násep, jehož průřezem je rovnoramenný lichoběžník o základnách délky 7m, 5m a ramenech délky 2,6 m.
2. Je dán kolmý pravidelný čtyřboký jehlan, kde a= 6,5 cm , s= 7,5 cm . Vypočti V, Spl ( obsah pláště)
3. Vypočti objem kolmého hranolu, jestliže délka výšky 17.5 cm a podstavou je rovnoramenný trojúhelník ze základnou 5,8 cm ramenem o délce 3,7 cm.
Tot vse, tak vás prosím..
1) vypočítej si obsah lichoběžníka a vynásob délkou 80m, to ti dá objem. Samozřejmě si budeš muset vypočítat výšku lichoběžníka, ale když si uděláš nákres, tak to určitě uvidíš (nápověda: výšku budeš počítat z pravoúhlého trojůhelníka např. AXB kde XB je kolmá na A. Tento trojůhelník bude mít jednu odvěsnu délky 1m a přeponu délky 2.6m)
EDIT: vyšlo mi zběžným naťukáním do kalkulačky V=1152 m^3
2) Označme si jehlan ABCDV (V-vrchol)
- předpokládám že s je délka pobočné hrany
- Překresli si trojúhelník ADV, kde víš, že a
- vypočítej si výšku trojúhelníku ADV, mě vyšla cca v=5,93 cm
- Vzorec pro objem je
- na povrch budeš ještě potřebovat výšku trojůhelníka, který tvoří stěnu, označme si ji w. Tu si vypočítej třeba z troj. ABV, vyšla mi: w=6,76cm
- no a povrch se rovná součtu obsahu podstavy a pláště. Podstava je jasná, čtverec, plášť jsou 4 trojůhelníky, takže obsah pláště:
- A celkem tedy:
Šlo mi tady hlavě o to vylíčit postup, výpočty si radši zkontroluj, přecejenom dělámt teď na PC víc věcí zároveň
Ahoj potřebovala bych poradit s příkládkem stereometrie - kolmý hranol:
Vypočtěte objem kolmého hranolu, je-li délka výšky 60,8cm a podstava je pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami o délkách 40,4cm a 43cm.
Moc Vám předem děkuji.
Zdravím, prosím o pomoc, nevím si rady s tímhle příkladem: Letadlo je 10 km nad povrchem země, R země je 6400km, jakou část zemského povrchu je z něj vidět? Nemůžu si pomoct, ale neustále mi chybí nějaký potřebný údaj, at už délka nebo úhel, předem moc dík za odpověď, nejlíp na mail TerkaPruchova@seznam.cz