Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ derryos:
Ahoj,
využij vzorec pro dvojnásobný úhel takto .
↑ derryos:
Zkusil bych substituci
x/2=v
sin2v nahradit 2sinvcosv
a z dvojčlenu vytknout sinv a řešit
Ale je to jen první nápad
↑ david_svec:
díky za odpověd ale upřímně to nedokážu dát dohromady.... mohl by si mi prosím pomoct aspoň s tím začátkem?
↑ derryos: Prepac, tvoj nacrt som si (v telefone) nevsimol. Ano, mas dobre, len si to radsej kresli iba od po . No a teraz si nakreslime funkciu na pravej strane. V prvom rade - vedel by si nakreslit napriklad funkciu od po ?
Pripadne ... ide o to, aby si si uvedomil, ze na tom cisle ped sinusom nezalezi, ak nas zaujima iba POCET rieseni. Zatial jasne?
↑ vlado_bb:
Ano to taky umím nakreslit, to bude akorát vyšší až do 3, jinak stejný. Ale moc nechápu jak se mužou tyto dvě funkce protnout, když na levý straně je kladný sinx a na pravý s mínusem (tím pádem levá funkce jde do prava a funkce na pravo jde do leva, tak jak se tedy mohou protnout?)
↑ derryos:Aha, uz asi vidim, v com je problem. Skus sa zamysliet nad tym, ako suvisia grafy funkcii a . Pokojne zacni s funkciami a napriklad na .
Uz je to jasnejsie?
Asi by bylo dobré aby zvládl obojí:-)
Aneb nechť do horního grafu na ↑ derryos: dokreslí ještě -sin (x/2)
Dal si si dobrú otázku.
jeden hrb po 2 pí
2 hrby, prvý dolu, druhý hore
mal si si obidva tie grafy urobiť po 2 pí, načo 4 pí a ešte k tomu v inej mierke?
↑ derryos:Zda sa, ze je tu viacero ludi ochotnych pomoct ti, asi by si si mohol jedneho vybrat a napisat, s kym budes dalej komunikovat, aby si tym ostatnym usetril cas. Zaroven ti odporucam - ak si uz nejakeho poradcu vyberies, ignoruj nevyziadane prispevky tych ostatnych. Inak z toho budes mat iba zmatok.
Predsa len sa výpočtu asi nevyhneš...
A týmto končím - pohraj sa s Vladom...
↑ vlado_bb:
Ja nevim no, gulas uz v tom odpovidaci podle me davno udelali.
Prestoze bezne mam geometricky pohled na vec rad, tady bych k uloze pristupoval spis algebraicky. Staci vzit rovnici kterou napsal Cheop.
Nejaka reseni plynou z toho, ze muze nastat .
Potom se rovnice zredukuje do tvaru a to da nejaka dalsi reseni.
Obrazky jsou tady mirne zavadejici (pokud mi je nenakresli pocitac). Kdyby totiz rovnice vypadala treba takto
tak to pocet reseni zmeni a pritom z obrazku to moc jasne neni.
jo takhle, takže když je před sinx mínus tak to znamená, že se jenom prohodí ty hrby (nejdřív jde dolu a pak nahoru). Já myslel že obrátí směr na levou stranu :D Teď jsem si uvědomil tu mojí blbost (ano v matice nejsem moc dobrý) :D Díky moc za rady...