Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem:
Které z následujících formulí odpovídají tvrzení o přirozeném číslu n, n>1: "n je prvočíslo."?
A: (∀k∈N)(∀l∈N)((n=k⋅l)∧(k=1∨l=1))
B: (∀k∈N)(∀l∈N)((n=k⋅l)⇒(k=1∨l=1))
C: (∀k∈N)(∃l∈N)((n=k⋅l)⇒(k=1))
D: (∀k∈N)(∀l∈N)((n=k⋅l)⇒(k=n∨k=1))
Osobně si myslím, že je správně A a B, ale nejsem si moc jistý u D. C je podle mě nesmysl, nejdřív tvrdí, že pro všechna k, pak ale tvrdí, že k = 1.
↑ slon007:
No.
Ako je definované prvočíslo, aké má vlastnosti?
Uváž, že ak n=k*l, tak k aj l sú delitele čísla n.
Ďalej pochop jednotlivé vety, prečítaj si ich poriadne v ľudskom jazyku.
↑ misaH:
Tak jsem o tom přemýšlel, a došel jsem k tomu že správně je pouze A. V B A D je ta implikace a v těch výrocích není nic o prvočíselnosti n (což jsem nějak předpokládal kvůli zadání), takže si klidně můžu dosadit 6=3*2 a pak je ta implikace neplátná. Je tato úvaha už správně?
Tak potom už fakt nevím. Budu o tom ještě přemýšlet, ale obávám se, že na nic lepšího už nepřijdu. Ale pochopil jsem správně, že v zadání je že n je prvočíslo a větší než jedna a ne, že n je prvočíslo (protože tak jsem to pochopil původně)?
Ano, každé prvočíslo je větší než 1. V zadání je: Které z následujících formulí odpovídají tvrzení o přirozeném číslu n, n>1: "n je prvočíslo."? Což jsem původně pochopil, jako že n je prvočíslo. Po rozmyslení jsem ale došel k tomu, že n je prvkem N, n > 1 a "n je prvočíslo" je výrok, kterému má tvrzení odpovídat. U toho A) je to kvůli těm kvantifikátorům?
↑ slon007:
No neviem - až taký expert nie som, ale
B: 6=6*1
Platí, že 1 činiteľ je 1, ale 6 nie je prvočíslo.

↑ ananas12:
Vylučovacou metódou po prečítaní všetkých predošlých príspevkov sa na to dá prísť...to dáš :-)