Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych prosím poradit. Snažím se ve volném čase řešit logické úlohy, ale samozřejmě mám své meze a ty se projevily v následující úloze, přes kterou se za žádnou cenu nemohu dostat. Sice jsem ji prostě přeskočil, ale pořád mi rezonuje v hlavě:
“První den ráno udělal Max 1 klik a 4 dřepy. Druhý den ráno 3 kliky a 7 dřepů. Třetí ráno 5 kliků a 10 dřepů. Kolikáté ráno udělá Max 11x více dřepů než kliků, jestliže se na průběhu nic nezmění?”
Určitě existuje jednodušší řešení než to prostě vypisovat podle posloupnosti, to by mi trvalo ještě den.
Děkuji moc předem za odpovědi
Oni jsou to ve skutečnosti 2 úlohy...
Jednak musíme uhádnout tu posloupnost - upororňuji ale, že hádání posloupnosti není žádná matematická úloha, je to prostě hádanka jako každá jiná...ono "jestliže se na průbehu nic nezmění" ... my ale nevíme, jaký má ta posloupnost průběh, není to nikde určeno ... z prvních 3 čelnů posloupnosti nelze nijak určit ty další ... můžeme akorát zkusit uhádnout, jak to básník myslel.
No a když budeš mít tu posloupnost, můžeš zkusit vyřešit tu zadanou úlohu...
↑ MichalAld:
Mozna, kdyby tam bylo napsano, ze pocty kliku a drepu tvori aritmeticke posloupnosti, tak by se nemuselo jednat o hadani :-)
Spočítal jsem si, že všechny kliky a dřepy vždy dají dohromady násobek pěti a že ty součty jdou za sebou 5-10-15-20-... a že se počty dřepů zvyšují vždy o 3 a počty kliků o 2. A že musím u dřepů hledat číslo dělitelné 11. Ale pořád nevím, jak to dál použít, vždycky jsem to vzdal, protože jsem se zase dostal k nekonečnému počítání a obavám se, že takový postup se po mně nechce a jde to lépe↑ MichalAld:
↑ X221:
Tak jak je uvedeno výše, zkus předpokládat, že ta čísla tvoří aritmetickou posloupnost.
Ahoj, pokud začíná dřepy, tak 7. den jich udělá 22, pak začne s kliky, udělá první, druhý - a má 11x více dřepů než klidků. No a pkračuje ve cvičení dál. :-)
↑ X221:
A jak vypadá formulář na odpověď?
↑ check_drummer:
Pĕkné... :-D
To je tá logika...
Vypadá tak, že je tam lišta s číslicemi od 0 do 9, přičemž vlastní klávesnice užít nelze. ↑ check_drummer:
Zajímavá úvaha :-D jen je Škoda že to dělá opravdu naráz.. :-/ (zkoušel jsem to tam i Zadat, a odpověď je prý chybná.
↑ X221:
A čo tak skúsiť postupne zadať všetky odpovede z tej lišty a takto skusmo prísť na správnu odpoveď (resp. na odpoveď, o ktorej si autor úlohy myslí, že je správna) a potom nám ju sem napísať? Alebo je tam obmedzený počet pokusov odpovedať?
Vždy mám pět “životů” (pokusů) a když je vyčerpám, tak se mi další život “nabije” za půl minuty, pak za minutu... a takhle se ten mezivládní pořád navyšuje↑ Ferdish:
Zkusím to. Sice to bude asi na dlouho, ale jakmile dostanu výsledek, dám sem vědět :-)↑ Ferdish:
Ani ne, každou číslici tam můžu Zadat víckrát po sobě, takže těch kombinací je dost↑ Ferdish: