Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim lidi. Mam problem se spekrálním rozkladem mám matici
2 0 sqrt(5)
0 3 0
sqrt(5) 0 -2
myslel sem si ze tozvládnu lehce ale nevím ted. vychází mi lambdy -3 a 3 a ty kdyz potom využívám k zjištění vlastních vektorů tak první vektor mi tam nepasuje (-1/sqrt(5) , 0, 1) a u druhého mi vlastne při výpočtu vypadnou 2 řádky a tím pádem mam 2 parametry (1, 1, sqrt(5)) a ten mi tam potom taky nesedne.. nechci pokračovat protože nechci počítat něco co je nejspiš zbytečné. snad nedělám někou chybu sem už celkem vytřepany protože to musím za 2 dny odevzdat.. nepomuže prosim někdo?
↑ Sidža:
Takze... Vypocitam-li determinant, vyjde -x^3+3 x^2+9 x-27=0 ...
Z nej jsou vlastni cisla x1 = -3, x2 = 3, x3 = 3
// Zkusim vlastni vektory... mmnt
Vlastni vektory hotovy ---> v1 [(-sqrt(5)t)/5, 0, t]
v2 [sqrt(5), t, s]
v3 [sqrt(5), t, s]
Přijde mi zbytečné zakládat téma, když problém je velmi podobný.
Mám udělat spektrální rozklad matice:
1 0 -sqrt(10)
0 -4 0
-sqrt(10) 0 -2
Přičemž při výpočtu mi vyšel determinant:
Ovšem položit něco takového rovno nule a spočítat kořeny x1,x2 a x3 to je tedy nad mé síly. Je možné že jsem udělal někde chybu při výpočtu determinantu, ale přepočítával jsem to třikrát takže snad ne. Bude někdo prosím tak hodný a pomůže mi s výpočtem té rovníce?
koren muzes zkusit "uhadnout" pomoci hornerova schematu, pricemz tedy celociselnym korenem muze byt cislo ve tvaru A / B, kde A jsou celociselni delitele absolutniho clene, tedy 48 a B jsou celociselni delitene koeficientu u nejvyssi mocniny. takze muzes zkusit koreny +/- 1, +/- 2, +- 3, +/- 4, +/- 6, +/- 8, ..., v tomto pripade staci trefit jeden koren a pak snizit stupen polynomu a ziskanou kvadratickou rovnici uz pak snadno vyresit
Děkuji za radu, kořen jsem odhadl a je to -4, ale když dopočítám kvadratickou rovnici vyjde mi 4 a 28/5, což jsou sice kořeny kvadratické rovnice, ale do té původní rovnice to nesedí. Je třeba ještě provést s kořeny té kvadr. rovnice nějaké operace, aby byly zároveň kořeny té původní rovnice?
Stránky: 1