Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím!
Nič ďalšie v tom zadaní nie je? Ani napr. podmienka že prvá cifra takto zostavenej šestice (čísla) nemôže byť nula, prípadne ešte nejaká iná?
Píšeš, že ti to nejako nesedí, ale nepíšeš konkrétne čo s čím - ak máš na mysli to, že ti nesedí výsledok ku ktorému si došiel s výsledkom v učebnici/skriptách ktorý je uvádzaný ako správny, aké sú potom oba výsledky?
Napíš ich prosím (u toho tvojho by sa zišiel i postup výpočtu, alebo aspoň idea ako si postupoval).
↑ Ferdish:
No tohle je celé zadání, já si právě myslel, že bych to udělal kombinací a napsal si C4(6) + C2(6) ale to mi vychází 30, ale na internetu jsem našel výsledek že to má být 15 :D
↑ TenJirka:
Zdravím,
jedná se o permutace s opakováním. Skládáš šestici ve které se vyskytují 4 nuly a 2 jedničky. Kdyby se nic neopakovalo, tzn. bylo by 6 různých prvků, věděl by jsi kolik takových šestic existuje? To, že se nějaký prvek n-krát opakuje znamená, že je počet šestic
krát méně.
↑ TenJirka:
Ještě jeden možný přístup: Máš 6 pozic a potřebuješ vybrat 2 pozice pro jedničky -> C2(6)
A je hotovo