Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Expanze a pak třeba i exploze:-)
Např. na kolečka nakrájený loupací párek v páře nad restující se zeleninou expanduje několikanásobně, skoro se zdvojnásobí průměr i tloušťka a ještě navíc se z koleček stanou polokoule. Po skončení procesu a odklopení pokličky prakticky okamžitě splasknou, ale pořád tak na 200 % původního objemu. Tam by pára uvnitř dávala smysl, případně ještě v kombinaci s pohlcením vody z páry, kvůli soli v párku.
Ale při ohřevu ve vodě mi ta pára už smysl nedává, nevím jak by vyrobila tlak, který roztrhne střívko klasického párku, když teplota u dna umožňuje párou vytvořit jen hydrostatický tlak odpovídající hloubce. A na pohlcení vody není dostatek času, navíc "antiexplozivní" návody zpravidla uvádějí nutnost pomalého ohřevu.

edison napsal(a):
Ale při ohřevu ve vodě mi ta pára už smysl nedává, nevím jak by vyrobila tlak, který roztrhne střívko klasického párku, když teplota u dna umožňuje párou vytvořit jen hydrostatický tlak odpovídající hloubce. A na pohlcení vody není dostatek času, navíc "antiexplozivní" návody zpravidla uvádějí nutnost pomalého ohřevu.
Možno v tom hraje rolu vzduch. Párky sú vlastne svojím spôsobom hmota rozkutrovaná na konzistenciu homogénnej "kaše" a pri tomto procese sa dovnútra určite zašľahá nejaký ten vzduch, ktorý v tom vytvorí miniatúrne bublinky (podobne ako u penových bonbónov marshmallow). A ohrevom vzduch v týchto bublinkách expanduje tiež.
Ahojte ,
:-) prosím s úsmevom.
„Tak to vím opět naprosto přesně, súdruhu generále."
aj klobásky sme.....
a tie sa správajú podobne
ako párky :-)
https://youtu.be/tD2VXTfM9HY?list=RDtD2VXTfM9HY
=============================
aj atóm vodíka sa správa podobne.( najrozšírenejší prvok Vesmíru),
Napučí ( viď Schrödingerova rovnica), keď do neho ládujeme energiu.
↑ Ferdish:S tím vzduchem uvázlým vevnitř mi přijde, že by to mohlo fungovat.
Teda pokud: Když při pomalém ohřevu nadměrný tlak, ani expanze nenastane, tak by se vzduch měl postupně rozpustit a difundovat ven. Může to v řádu 5 minut stihnout?
Při jakém tlaku exploduje dejme tomu Vídeňský párek, můžu kdyžtak zkusit změřit. Kočka se postará o likvidaci následků:-)
↑ pietro::-)
Atom vodíku bych do toho neplet, kdyby párek měl absorbovat tolik energie, aby v něm významné procento atomů expandovalo dle Schrödingera, už nebude chutnat nejen mně, kočce, ale ani mouchám a nejspíš i plíseň se mu vyhne:-)

↑ edison:
Neviem, či pomalý ohrev zabezpečí, že párky neprasknú...osobná skúsenosť mi hovorí, že bez ohľadu na rýchlosť ohrevu, každý párok po určitej dobe strávenej vo vriacej vode nakoniec praskne :-)
Aha tak to já nevím, jen jsem při hledání odpovědi na otázku našel hlavně mnoho odpovědí jak to udělat, aby párky nepraskaly a vesměs se shodovaly na potřebě velmi pomalého ohřevu.
Osobní zkušenost v tomto ohledu nemám, párky ohřívám v mikrovlnce.
Osvědčený program pro 2 nožičky je: 1 kW 20 sek, 100 W 1 min.
A když jsem hledal anglicky, tak jsem zas našel výzkum hlasitosti smažení různých párků a klobás:-D
To že každý párek po určité době... mi zas připomnělo jeden starý Čtyřlístek. V něm obsažený recept začínal cca: "Ve vařící vodě necháme popraskat asi 30 kilo párků ..."