Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 10. 2020 03:24

edison
Reputace:   47 

Expanze párků

Co způsobuje expanzi párků při ohřevu?

#2 13. 10. 2020 15:08

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Re: Expanze párků

↑ edison:

Máš na mysli, když Ti párek praskne? To způsobuje vodní pára, která se při ohřevu uvnitř párku tvoří.

Pokud máš na mysli zvětšení objemu, tak to možná též bude mít něco společného s vodou, ale to je jen tip.

#3 13. 10. 2020 16:03

edison

Expanze a pak třeba i exploze:-)

Např. na kolečka nakrájený loupací párek v páře nad restující se zeleninou expanduje několikanásobně, skoro se zdvojnásobí průměr i tloušťka a ještě navíc se z koleček stanou polokoule. Po skončení procesu a odklopení pokličky prakticky okamžitě splasknou, ale pořád tak na 200 % původního objemu. Tam by pára uvnitř dávala smysl, případně ještě v kombinaci s pohlcením vody z páry, kvůli soli v párku.

Ale při ohřevu ve vodě mi ta pára už smysl nedává, nevím jak by vyrobila tlak, který roztrhne střívko klasického párku, když teplota u dna umožňuje párou vytvořit jen hydrostatický tlak odpovídající hloubce. A na pohlcení vody není dostatek času, navíc "antiexplozivní" návody zpravidla uvádějí nutnost pomalého ohřevu.

#4 13. 10. 2020 16:15 — Editoval Ferdish (13. 10. 2020 23:08)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

edison napsal(a):

Ale při ohřevu ve vodě mi ta pára už smysl nedává, nevím jak by vyrobila tlak, který roztrhne střívko klasického párku, když teplota u dna umožňuje párou vytvořit jen hydrostatický tlak odpovídající hloubce. A na pohlcení vody není dostatek času, navíc "antiexplozivní" návody zpravidla uvádějí nutnost pomalého ohřevu.

Možno v tom hraje rolu vzduch. Párky sú vlastne svojím spôsobom hmota rozkutrovaná na konzistenciu homogénnej "kaše" a pri tomto procese sa dovnútra určite zašľahá nejaký ten vzduch, ktorý v tom vytvorí miniatúrne bublinky (podobne ako u penových bonbónov marshmallow). A ohrevom vzduch v týchto bublinkách expanduje tiež.

#5 13. 10. 2020 21:49

pietro
Reputace:   187 

Ahojte ,
:-) prosím s úsmevom.

„Tak to vím opět naprosto přesně, súdruhu generále."

aj klobásky sme.....

a tie sa správajú podobne
ako párky   :-)

https://youtu.be/tD2VXTfM9HY?list=RDtD2VXTfM9HY
=============================

aj atóm vodíka sa správa podobne.( najrozšírenejší prvok Vesmíru),
Napučí ( viď Schrödingerova rovnica), keď do neho ládujeme energiu.

#6 14. 10. 2020 00:26

edison

↑ Ferdish:S tím vzduchem uvázlým vevnitř mi přijde, že by to mohlo fungovat.

Teda pokud: Když při pomalém ohřevu nadměrný tlak, ani expanze nenastane, tak by se vzduch měl postupně rozpustit a difundovat ven. Může to v řádu 5 minut stihnout?

Při jakém tlaku exploduje dejme tomu Vídeňský párek, můžu kdyžtak zkusit změřit. Kočka se postará o likvidaci následků:-)

↑ pietro::-)

Atom vodíku bych do toho neplet, kdyby párek měl absorbovat tolik energie, aby v něm významné procento atomů expandovalo dle Schrödingera, už nebude chutnat nejen mně, kočce, ale ani mouchám a nejspíš i plíseň se mu vyhne:-)

#7 14. 10. 2020 00:50

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

↑ edison:
Neviem, či pomalý ohrev zabezpečí, že párky neprasknú...osobná skúsenosť mi hovorí, že bez ohľadu na rýchlosť ohrevu, každý párok po určitej dobe strávenej vo vriacej vode nakoniec praskne :-)

#8 14. 10. 2020 03:15

edison

Aha tak to já nevím, jen jsem při hledání odpovědi na otázku našel hlavně mnoho odpovědí jak to udělat, aby párky nepraskaly a vesměs se shodovaly na potřebě velmi pomalého ohřevu.

Osobní zkušenost v tomto ohledu nemám, párky ohřívám v mikrovlnce.
Osvědčený program pro 2 nožičky je: 1 kW 20 sek, 100 W 1 min.

A když jsem hledal anglicky, tak jsem zas našel výzkum hlasitosti smažení různých párků a klobás:-D

To že každý párek po určité době... mi zas připomnělo jeden starý Čtyřlístek. V něm obsažený recept začínal cca: "Ve vařící vodě necháme popraskat asi 30 kilo párků ..."

Zápatí