Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 24. 10. 2020 00:15 — Editoval krakonoš (24. 10. 2020 00:27) Příspěvek uživatele krakonoš byl skryt uživatelem krakonoš.

#27 24. 10. 2020 08:49

Bati
Reputace:   192 

Re: Stejnoměrná konvergence posloupnosti funkcí

↑↑ 2M70:
V sigma nemuzes mit x, je to supremum!

#28 24. 10. 2020 09:59

krakonoš
Reputace:   34 

Je fakt že až do x=n (včetně) by to mělo vést k nulové limitě z té absolutní hodnoty rozdílu, je otázka, jak by to bylo s případnými vyššími mocninami, to fakt záleží na tom, pro která x je ten rozdíl maximální. Obávám se že bez derivací a nějaké numerické metody to nelze stanovit matematicky.Jen případně nějakým sledováním hodnot, jak zde bylo uvedeno.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#29 24. 10. 2020 10:56

2M70
Reputace:   

↑ Bati:

To je pravda. Škoda, tak pěkně to vycházelo.... Nebyla by nápověda, jak to udělat korektně?

#30 24. 10. 2020 12:15 — Editoval krakonoš (24. 10. 2020 13:30)

krakonoš
Reputace:   34 

$\sqrt{x}\cdot [e^{\frac{1}{2}\cdot ln\frac{(x^{n}+e^{x})^{\frac{1}{n}}}{x}}-1]$
Pijde mi, že aby argument exponenciely byl na okolí nuly, musel by být argument u logaritmu na okolí 1, tady máme vlastně
$ln(1+\frac{e^{x}}{x^{n}})^{\frac{1}{n}}$, tedy musí být na okolí nuly $e^{x}/x^{n}$.Pro x=n toho ještě dosáhneme,takže je tam výraz neurčitý, po spočtení mi to dalo nulovou limitu.Otázka je jak je to u vyšších mocnin.
Zatímco pro $x=n^{2}$ bude $ln(1+\frac{e^{n^{2}}}{n^{2n}})^{\frac{1}{n}}>ln(\frac{e^{n^{2}}}{n^{2n}})^{\frac{1}{n}}$ Každopádně to už pak nevede k nulové limitě. Jsou příšerné ty vzorce na úpravu, natož je napsat z mobilu.

tg(x) je funkcí života.Jednou jsi nahoře🗽, podruhé zas dole 🗿.

#31 24. 10. 2020 12:48

Bati
Reputace:   192 

↑ 2M70:
Nechce se mi cist cely tohle tema, ale:
Bodova limta: $f(x)=\max(1,\sqrt{x})$. Potrebuju tedy odhadnout
$|f_n(x)-f(x)|=\sqrt[2n]{x^n+e^x}-\max(1,\sqrt{x})$
NEZAVISLE na x (absolutni hodnotu jsem odstranil elementarni uvahou).
Na $[0,1]$: $|f_n(x)-f(x)|\leq\sqrt[2n]{1+e}-1\to0$
Na $[1,\infty)$: $|f_n(x)-f(x)|=\sqrt[2n]{x^n+e^x}-\sqrt{x}$. Vidim, ze kdyz $x\to\infty$, tak exponenciela v prvnim clenu kovergenci zkazi, takze $f_n$ nekonverguje stejnomerne na intervalech $(a,\infty)$. Pokud $x<M$, potom pro dostatecne velke $n$ plati $e^x<e^M<x^n$, a proto
$|f_n(x)-f(x)|\leq\sqrt[2n]{2x^n}-\sqrt{x}=(2^{\frac1{2n}}-1)\sqrt{x}\leq(2^{\frac1{2n}}-1)\sqrt{M}\to0$,
takze celkem dostavam $f_n\overset{\rm loc}{\rightrightarrows}f$ v $[0,\infty)$.

#32 24. 10. 2020 16:47

2M70
Reputace:   

↑ Bati:

Díky za perfektní rozbor!

Ještě se omlouvám za další várku hlouposti a neznalosti, ale:

Přijde mi trochu jako rozpor, že přesto, že NEMÁ $\sigma =|f_{n}(x)-f(x)|$ ZÁVISET na "x", tak "x" leží v ohraničeném intervalu $[0,1]$.

Jinak, jako pozorování: přepisuju:

Na $[0,1]$: $|f_n(x)-f(x)|\leq\sqrt[2n]{1+e}-1\to0$

dosazuji tedy "nejhorší ( = maximální/supremový) možný odhad", tedy na $[0,1]$ může být $x^{n}$ nejvýše 1 a  $e^{x}$ nejvýše "e"

Na $[1,\infty)$: $|f_n(x)-f(x)|=\sqrt[2n]{x^n+e^x}-\sqrt{x}$ dostávám supremum, tedy opět "nejhorší možný odhad" pro $x\to\infty$

Nicméně,
na $[0,1]$ jde $|f_n(x)-f(x)|\leq\sqrt[2n]{1+e}-1\to0$ do nuly, přijde mi proto divné, že na intervalu $[0,1]$ nekonverguje stejnoměrně.

U druhého intervalu $[1,\infty)$ supremum "utíká do nekonečna", tam chápu, že nedosáhnu stejnoměrné konvergence.

Mám tedy "nebrat v úvahu" stejnoměrnou konvergenci v intervalu $[0,1]$ ?

Jinak zápis $f(x)=\max(1,\sqrt{x})$ jsme ještě nikde nepoužili, proto mě docela překvapuje.

Já vím, diskuze se mnou je utrpení...

Zápatí