Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ edison: Já bych asi nejraději používal jenom ten MathJax, protože to se alespoň aktivně vyvíjí a není potřeba nic instalovat na serveru. Teď tam máme nějakou binárku, kterou už jsme taky přes deset let neaktualizovali a pochybuju, že to někdo dělat bude... Na serveru je to úplně mimo mou kontrolu, ten MathJax už si dokážu pořešit sám.
Matematické fórum staronově podporuje alternativní způsob vykreslování matematických výrazů, MathJax. Aktualizoval jsem MathJax na nejnovější trojkovou verzi. Zatím jsem neměnil co vkládá Latex editor do příspěvku, ale přidal jsem dva tagy pod lištu s příspěvkem, mj vkládá inline matematiku [mathjax]x^2=4[/mathjax], mjb vkládá blokovou matematiku.
[mathjax2]x\cdot\int (1-\cos^2t)\cdot\sin t \mbox{ d}t = \begin{bmatrix}y=\cos t\\dy = -\sin t \mbox{ d}t\\\end{bmatrix}=-x\cdot\int(1-y^2)\cdot\sin t \cdot \frac{\mbox{ d}y}{\sin t}[/mathjax2]
Tak to prosím vyzkoušejte a pak to vyhodnotíme. Jde to různě nakonfigurovat, třeba zvětšit/zmenšit atp.
Současné řešení vykreslování matematiky funguje tak, že server generuje obrázky s vykreslenými matematickými výrazy, které se pak automaticky vkládají tady do stránky. MathJax funguje tak, že váš prohlížeč projde celou stránku, najde výrazy ohraničené mj a /mj a pomocí HTML a CSS a webových fontů vykreslí výraz bez použití obrázků. Pokud kliknete pravým tlačítkem na takto vykreslený výraz, uvidíte i menu, ve kterém můžete výraz nějak modifikovat, např. si ho zvětšit atp. MathJax podporuje i vykreslení pomocí SVG, což si můžete zkusit: pravý klik -> math settings -> math renderer -> SVG. Hlavní výhodou MathJaxu je, že by měl generovat trochu hezčí výrazy, mělo by to lépe zapadnout do designu fóru a hlavně není třeba udržovat na serveru nic, co by generovalo obrázky. Nevýhodou je, že prohlížeč musí opravdu vždy dané matematické vykreslit vždy vykreslit, což chvíli trvá a i když je to poměrně rychlé, tak si můžete všimnout, že ty výrazy občas probliknou než se vykreslí.
[mathjax]x^2=4[/mathjax]
[mathjax2]x_1^3=-8\cdot(a-b)^{7}[/mathjax2]
Krása... :-)
↑ Ferdish:Obávám se, že pro nově příchozí jen přibyly 2 tlačítka, jejichž název jim nic neříká.
↑ MichalAld:
Nejsem si jistý, zda jsem úplně "na správné adrese", nicméně - jak výše píše moderátor MichalAld, LaTeX nezobrazuje náhledy vzorců, ale navíc i smaže všechen napsaný text v hlavním poli vlevo a předmět příspěvku. Pokud ovšem chyba není na mé straně...
↑ 2M70:
Myslím, že to má rovnaký priebeh ako problém ktorý sa tu dial pred troma rokmi: https://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=97790
Čo som to chcela... [mathjax]\frac{x^2}{a-7}=7[/mathjax]
[mathjax2]ahojte[/mathjax2]
TEX, mažeš ľavý text? Nemaže... :-)
Náhľad v pohode, chcela som nápis farbiť, zafarbilo sa, ale obklopilo sa to značkami mathjax2, podobne ten zlomok v 1. riadku (značky mathjax).
Ale ja som prihlásená stále - môže to súvisieť s tým?
Ha - mě se taky přestaly zobrazovat náhledy vzorců při editaci. Až když udělám náhled celého příspěvku, udělá se náhled i pod editorem vzorců.
Ještě jsem zkoušel co udělá vyp a zap editoru vzorců a po znovuzapnutí se zrušilo co v editoru přibylo a ještě nebylo pod ním v náhledu.
Nakonec jsem musel celej příspěvek napsat znovu, protože při těch pokusech se v editoru textu rozbila diakritika.
Aha - a nepoužívam ponúkaný editor... niet nad ručnú prácu, hehe...
Nevýhoda: MathJax se nedá označit a zkopírovat (z komentáře někoho jiného) jako normální text, zatímco LaTeX ano.
Graficky je to trochu hezčí. 🙂
↑ KennyMcCormick: Když klikneš pravým ptačítkem na ten výraz, tak tam máš možnost Copy to clipboard -> Tex Commands. Ale asi to můžu udělat zase i na klik levého tlačítka.
Honzc napsal(a):
A co ty obrázky?
Staré obrázky jdou vidět, jestli někdy půjdou nahrávat nové nevím. Musel bych vymyslet nějakou kontrolu, aby si tam každý nemohl nahrávat co se mu zachce.
Ahojte.
To tam ľudia naozaj nahrávali blbosti?
↑ Stýv: Je to jedna z možností, nevím ale, jestli ten upload nepoužívali často i nováčci ve svém prvním dotazu. Mít ten upload jen pro registrované uživatele je ale asi nutný krok.
↑ misaH: Jo.