Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, znova prichádzam s prosbou , respektive kontrolu riešenia prikladu
Vypočítajte prácu jednosmerného elektrického prúdu v obvode s odporom R = 10 ohmov pri rovnomernom narastaní prúdu z nulovej hodnoty na hodnotu I1 = 1,5 A za čas t1 = 3 s.
Použil by som Joule-Lenzov zákon
UI si možem vynat pred integrál 
a hranica integrálu bude od 0 po 3
napätie U vypočitam podla ohmovho zákona
Je to správny postup? niesom si istý lebo poznám výsledok, a po tomto postupe velmi nevychádza
Luky223 napsal(a):
Použil by som Joule-Lenzov zákon
UI si možem vynat pred integrál
Tak tohle určitě né ... před integrál bys to mohl dávat, kdyby to byly konstanty, ale ony nejsou ... jak napětí tak proud se v čase mění.

takže 
A tohle můžeš integrovat ... předpokládám, že tu konstantu k_i si dokážeš určit...

↑ Luky223:
Konštanta
nereprezentuje prúd, ale rýchlosť jeho zmeny za jednotku času.

Problémy s editorom sa riešia: https://forum.matweb.cz/viewtopic.p … 01&p=3
Čo sa týka tej konštanty, ty si dosadil za prúd ako
ale to ti už na prvý pohľad nemôže sedieť z hľadiska fyzikálnych jednotiek. Na ľavej strane máš jednotky el. prúdu, na pravej zasa el. prúd deleno čas. Keď už tak
kde
teraz nevystupuje ako konkrétna hodnota, ale premenná. Tak ako je v kinematike dráha rovná súčinu rýchlosti (čo je zmena dráhy za jednotku času) a času, tak analogicky je prúd je rovný súčinu nejakej veličiny, ktorá udáva mieru zmeny hodnoty prúdu za jednotku času (naša konštanta
) a času.
je už na čase nezávislá, a teda sa dá vyňať pred integrál.
Ako však kolega ↑ MichalAld: poznamenal, musíš si ešte upraviť aj napätie podľa Ohmovho zákona ako súčin odporu (čo je na čase nezávislá konštanta, takže pôjde pred integrál) a prúdu, ktorý si zasa musíš upraviť ako súčin konštanty
a času.
↑ Luky223:
Integrál z 3 je 9?
Tuším začínam trochu chápať kolegu vanok...
Voľne:
Integrál z niečoho je taký výraz, že keď ho zderivuješ, dostaneš to niečo...
Integrál z
je teda
, ak sa nemýlim teda... Ešte treba pridať konštantu, lebo jej deriváciou je 0.
Ak som úplne vedľa, ospravedlňujem sa...
↑ misaH:
Ano nenapisal som tam ten interval presne, ale myslel som to na intervale [0,3]
ako napísal ↑ vlado_bb:
Ale neviem či je správny postup to ako som sa k tomu dostal
↑ vlado_bb:
Ahoj :-)
Fakt.
Pre toto neuznávam testy, kam sa píšu len odpovede...
↑ Luky223:Odmocnis? Podla teba je [mathjax]x=\sqrt{x}[/mathjax]? Ved si skus za [mathjax]x[/mathjax] nieco dosadit (okrem nuly a jednotky).
A potom, aj po takomto (neodovodnenom) odmocneni by si dostal [mathjax]\int_0^3 t dt[/mathjax]. Preco myslis, ze [mathjax]t=3[/mathjax]?
Nie - nie.
1. Zintegruješ ako neurčitý integrál.
2. Do výsledku integrácie dosadíš hornú medz (H) a aj dolnú (D).
3. Od H odrátaš D.
Mám dojem, že existujú aj nejaké podmienky (tuším spojitosť), ale tu to platí....
↑ Luky223:[mathjax]t[/mathjax] je v intervale [mathjax][0,3][/mathjax]. Som si isty, ze nie vsetky cisla v tomto intervale sa rovnaju trom.
↑ vlado_bb:
Odcházím...
Zadávateľ sa v problematike integrálov zrejme neorientuje.
Asi by sa mal najprv venovať štúdiu tejto oblasti - takto veľký zmysel usmerňovania nevidím, napriek obrovskej snahe zadávateľa...