Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
S tímhle příkladem si moc nevím rady:
Má se spočítat
Napadá mě - pokud s limitou "vlezu" do integrálu, tak člen
přebije ostatní a pro n jdoucí do nekonečna jde celá limita k nule. Měl bych tedy dostat integrál z nuly, tedy nulu.
Ale je to jen první úvaha, navíc jsem ani neověřoval předpoklady, zda jde o Leviho, Lebesgueho nebo Fatoua.
↑ 2M70:
Ta úvaha asi není od věci, ale ještě bych to upravil do tvaru [mathjax]\mathrm{exp}(-(x-n)^2-x)=\frac{\mathrm{e}^{-(x-n)^2}}{\mathrm{e}^x}[/mathjax], ze kterého by se to dalo jasněji vyargumentovat (n posouvá Gaussovku do nekonečna, kde ji nuluje jmenovatel).
surovec napsal(a):
↑ 2M70:
Ta úvaha asi není od věci, ale ještě bych to upravil do tvaru [mathjax]\mathrm{exp}(-(x-n)^2-x)=\frac{\mathrm{e}^{-(x-n)^2}}{\mathrm{e}^x}[/mathjax], ze kterého by se to dalo jasněji vyargumentovat (n posouvá Gaussovku do nekonečna, kde ji nuluje jmenovatel).
Přemýším, jak "korektně podat" tu větu "n posouvá Gaussovku do nekonečna, kde ji nuluje jmenovatel".
Ještě k ↑ surovec:
Bohžel se mi nedaří rozluštit výraz na pravé straně rovnosti - příliš malá velikost písma. Můžu poprosit o větší písmo?
Dík!

2M70 napsal(a):
Ještě k ↑ surovec:
Bohžel se mi nedaří rozluštit výraz na pravé straně rovnosti - příliš malá velikost písma. Můžu poprosit o větší písmo?
Dík!
Skopíruj si ten výraz do náhľadu príspevku, len miesto tagu [mj] použi [mjb] alebo klasické doláre ($výraz$).
Teď ale nad tím trochu přemýšlím...
když "zalimitím"
, tak mi v čitateli "přebije" člen
ostatní a
dostávám 
tedy jsem dostal v čitateli nulu a "bez ohledu na exp(x) ve jmenovateli" získávám "nula krát "cokoli" je nula".
Podle této úvahy by měl být celý integrál nulový.
Nebo je potřeba brát v úvahu tu "gaussovku" a "nějak se vypořádat" s tím exp(x) ve jmenovateli? (to ale nevím, jak).
↑ 2M70:
Řekl bych, že to enko to iksko nepřebije, jen ho vyrovná (obě jdou do [mathjax]\infty[/mathjax]), integrál by pak (bez toho jmenovatele) byl půlka kopečku "Gaussovky" (takže asi [mathjax]\sqrt{\pi}/2[/mathjax]). Ale ta exponenciela dole je v nekonečnu nekonečná, takže jde o výraz [mathjax]\frac{\sqrt{\pi}}{\infty}=0[/mathjax].
↑ surovec:
Tím mám ale potíž, že "limitím" en-kem, ale následně integruji podle iks-ka. A pak potíž, že mám v čitateli člen, který dá po zintegrování Gaussovku, a ve jmenovateli člen, který dá po dosazení mezí nekonečno, ale integrál podílu není podíl integrálů. Možná si to vykládám špatně.
↑ surovec:
Teď jsem trochu zmatený...myslíš, že mi projde ten argument, že "n^2" "přebíjí" x-ko, čímž jde limita čitatele k nule, a tím integrand k nule, a tedy integrál k nule, nebo budu muset najít přijatelné zdůvodnění přes Gaussovku a e^x ve jmenovateli?
↑ 2M70:
To, že n^2 přebíjí x-ko, se mi jako správné nezdá. Já v tom pořád vidím podíl dvou funkcí: jedna je "Gaussovka" s vrcholem posunutým do n, a druhá je exponenciela. Pokud n půjde k nekonečnu, "kopeček" se tím dělením vynuluje a ve finále se ta funkce limitně blíží k nule na všech kladných číslech. Tak pak i integrál je 0...
↑ surovec:
Právě podíl funkcí vidím jako "zádrhel". Mám to tedy "podat" tak, že "limitěním" podle "n" se vynuluje čitatel (nebo budu muset komplikovaně dokazovat tu Gaussovku?), nebo mám tu limitu v proměnné "x" následně nakonec vzít v čitateli, a podělit "velkou" exponenciálu "x"? Omlouvám se za zmatenost.
[mathjax2]\mathrm{e}^{-x^2+\left(2n-1\right)x-n^2}=\frac{\mathrm{e}^{-\left(x-n\right)^2-\left(x-n\right)}}{\mathrm{e}^n}[/mathjax2]
teda supremum bude [mathjax]\frac{s}{\mathrm{e}^{n}}[/mathjax] kde [mathjax]s[/mathjax] je supremum funkcie [mathjax]f{\left(t\right)}=\mathrm{e}^{-t^2-t}[/mathjax]
Teda to rovnomerne konverguje a možno použiť zámenu limity a integrálu.
Ak som teda niečo neprehliadol.
Ještě problém: zda se při záměně limity a integrálu použije Leviho nebe Lebesg. věta. V tomto případě mysím, že monotonie takovéhle komplikované exponenciály by se určovala hodně obtížně, zbývá tedy Lebesgueova věta. Teď jde o to, najít nějakou přijatelnou "integrovatelnou majorantu". Tedy asi něco udělat s iks-kama.
Iba som pričítal a odčítal n v exponente.
Urobil som to preto, aby som mal argument
.
Vo všeobecnosti extrém funkcie tvaru
kde h je kladná postupnosť a g je taká, že
je bijekcia na [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] pre každé n,
vzhľadom na x je
násobok extrému funkcie
Akurát ten extrém funkcie f sa môže nadobúdať pre každé n v inom bode.
Využiť sa môže zámena limity a integrálu v prípade rovnomernej konvergencie.
↑ jarrro:
Nějak nerozumím tomu hledání extrému. Podle mě je hledání monotonie pro Leviho větu tak náročné, že mi přijde jednodušší Lebesgue, a k němu najít integrovatelnou majorantu (resp. u Lebesg. věty potřebuji vlastně "dva policajty").
Ale ja som dokázal (dúfam), že postupnosť funkcií
[mathjax2]f_n{\left(x\right)}=\mathrm{e}^{-x^2+\left(2n-1\right)x-n^2}=\frac{\mathrm{e}^{-\left(x-n\right)^2-\left(x-n\right)}}{\mathrm{e}^n}[/mathjax2]
Konverguje rovnomerne k nulovej funkcii. Z toho už možnosť zámeny limity a integrálu vyplýva.
↑ jarrro:
Omlouvám se za "nechápavost", ale pokud jde o konvergenci, myslíš, že stačí ukázat, že 
jde určitě bodově k nule
, což je evidentní po Tvém přepsání předpisu funkce, a navíc
jde vlastně taky k nule, čímž mám dokonce stejnoměrnou konvergenci? (Doufám, že to nepíšu blbě).
Podle mě ta záměta limity a integrálu je Lebesgueova věga, jen jde o to, najít integrovtelnou majorantu.
Věta má 3 požadavky
1)
, je lebesgueovsky interovatelná
2)
skoro všude (= až na množinu míry nula)
3) hlavní - musí existovat integrovatelná majoranta
, tak, že
skoro všude.