Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2020 20:07

opik101
Reputace:   

asynchronní motor při nízké frekvenci

Dobrý den,

chci se zeptat zda je možné provozovat asynchronní motor při nízké frekvenci např. 2Hz?

#2 18. 11. 2020 21:18

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: asynchronní motor při nízké frekvenci

Jestli myslíš motor, co je navržený na 50Hz, tak reálně né...

s vhodným regulátorem by to samozřejmě asi šlo - ale pro tyhle aplikace jsou mnohem výhodnější synchronní motory (případně pro jednoduché věci krokové motory).

S asynchronním motorem jsou dva základní problémy - jednak to při nízkých frekvencích nemá žádný moment, a jednak se musí s frekvencí také snižovat napájecí napětí, protože jinak by se zvyšoval ten magnetizační proud - a za chvíli by se magnet dostal do oblasti saturace - a pak by se to chovalo jako zkrat.

Co já mám zkušenosti, tak při 20Hz se to ještě tak nějak točí (i když to člověk už udrží rukou), při nižších frekvencích už je to skoro nepoužitelné.

#3 19. 11. 2020 03:05

edison
Reputace:   47 

Přesně tak, mezi U a f je víceméně přímá úměra, i když kolem 0 se k tomu přidává něco na odpor vinutí. Ale takhle málo na nic víc než rozjezd není.

#4 19. 11. 2020 20:03

Aleš13
Reputace:   

Mám 2 Hz jako dolní kmitočet měniče na vrtačce. Pouští to do nezatíženého motoru 70 % maximálního proudu, takže o moc menší frekvence tam už nastavit nepůjde. O kolik klesne krouťák nevím, ale rukou to zastavené neudržím.

Zápatí