Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jestli myslíš motor, co je navržený na 50Hz, tak reálně né...
s vhodným regulátorem by to samozřejmě asi šlo - ale pro tyhle aplikace jsou mnohem výhodnější synchronní motory (případně pro jednoduché věci krokové motory).
S asynchronním motorem jsou dva základní problémy - jednak to při nízkých frekvencích nemá žádný moment, a jednak se musí s frekvencí také snižovat napájecí napětí, protože jinak by se zvyšoval ten magnetizační proud - a za chvíli by se magnet dostal do oblasti saturace - a pak by se to chovalo jako zkrat.
Co já mám zkušenosti, tak při 20Hz se to ještě tak nějak točí (i když to člověk už udrží rukou), při nižších frekvencích už je to skoro nepoužitelné.
Mám 2 Hz jako dolní kmitočet měniče na vrtačce. Pouští to do nezatíženého motoru 70 % maximálního proudu, takže o moc menší frekvence tam už nastavit nepůjde. O kolik klesne krouťák nevím, ale rukou to zastavené neudržím.