Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám integrál
už vyřešený, ale nevím si moc rady s ověřením předpokladů záměny derivace a integrálu (derivací podle parametru).
1. předpoklad - měřitelnost funkce - integrand je složením spojitých funkcí, funkce by měla být i měřitelná
2. předpoklad - derivace podle parametru "a" konečná, tedy
, bod
"ošetřený" - 
3. předpoklad - integrovatelná majoranta - odhaduji
, ale je to asi špatně
4. předpoklad - integrovatelnost podle aspoň jednoho "a"
Kdybych v integrálu zvolil a = 0, dostal bych ln (1+0.cos x) = ln 1 = 0, tedy celý integrál =0, tedy konečný. Ale předpokládám, že to je určitě špatně.
Může někdo potvrdit, vyvrátit nebo doplnit tyto úvahy?
Předem díky.
s doplnenim od ↑ laszky: uz mas vsetko co potrbujes, len este trba taky trik v uvahe
nebudes to riesit pre
ale pre
pre nejake fixovane
potom
a potom si uvedomis, ze to
mohlo byt lubovolne, takze to funguje aj na 
Poznamka.
Toto sa oplati citat https://en.wikipedia.org/wiki/Leibniz_integral_rule
a tu mas nieco podobne o zamene limit a sum (ako aplikaciu) https://en.wikipedia.org/wiki/Monotone_ … ce_theorem .
Ještě jsem nevyřešil předpoklad (4):
4. předpoklad - integrovatelnost podle aspoň jednoho "a"
Kdybych v integrálu zvolil a = 0, dostal bych ln (1+0.cos x) = ln 1 = 0, tedy celý integrál =0, tedy konečný. Ale předpokládám, že to je určitě špatně.
Spoléhala jsem se na to, že je zde uvedeno aspoň správné znění věty, tj předpoklady 1-4. Tak jsem včera postupovala podle těchto předpokladů, znění věty si po třiceti letech pochopitelně už přesně nepamatuji. Nemá zde být ale náhodou integrovatelná majoranta nezávislá na parametru, nikoli na x????
↑ krakonoš:
Máš pravdu, integrovatelná majoranta nesmí záviset na parametru, podle kterého derivujeme/integrujeme. To mi ovšem nasazuje nového brouka do hlavy, jak tu majorantu udělat.
Brano napsal(a):
s doplnenim od ↑ laszky: uz mas vsetko co potrbujes, len este trba taky trik v uvahe
nebudes to riesit preale pre
pre nejake fixovane
potom
a potom si uvedomis, ze to
mohlo byt lubovolne, takze to funguje aj na
Omlouvám se, neuvědomil jsem si, že jsi již v diskuzi odpověděl.
Ještě mě k Tvému řešení napadá (hloupá) otázka: platí
nebo přímo
?
Stránky: 1