Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, byla nám zadaná úloha:
Určete rozdíl obsahů lichoběžníků, na které rozdělí daný lichoběžník jeho střední příčka.
Jak spočítám rozdíl obsahů?
↑ Liška Bystrouška:
[mathjax]S_1-S_2[/mathjax]
S_1 je obsah lichoběžníka, jehož základny jsou delší základna a střední příčka ((a + c)/2), a S_2 je obsah lichoběžníka, jehož základny jsou střední příčka a kratší základna.
↑ Liška Bystrouška:
Základem úspěchu je obrázek.
Střední příčka [mathjax]p[/mathjax] spojuje středy ramen. Rozdělí lichoběžník na dolní a horní. Jaké jsou jejich výšky?
Pak sestav vzorec pro obsah dolního a obsah horního lichoběžníku (využij známý vzorec, ale dosaď správná "písmena").
Rozdíl dostaneš jejich odečtením. Co vyšlo?
Nevím tedy, jestli to je správně, ale vyšlo mi to takto:
S1=(p+c)/2
S2=(a+p)/2
Teď nevím, jak to mám odečíst. Mám to odečíst normálně, jak se odečítají zlomky?
↑ Liška Bystrouška:Vsimni si, ze tvoje obsahy mas v metroch (alebo teda v rovnakych jednotkach ako dlzky stran). Mas ten obrazok?
↑ vlado_bb:
Obrázek mám
↑ Liška Bystrouška: Z obrazku by to malo byť takmer okamžite vidieť… Urob kolmice na základne v koncových bodoch strednej priečky.
↑ Liška Bystrouška:
Ve vzorcích ti chybí výšky. Pak to odečteš jako zlomky.
↑ Mirek2:
Když jsem to počítala takhle, tak mi vyšlo: 1/2pv-1/2av.
Správný výsledek ale má být: 1/4(a-c)*v
Já vůbec nevím, jak to mám spočítat, aby mi tohle vyšlo.
↑ Liška Bystrouška:
Výšku původního lichoběžníku označme [mathjax]v[/mathjax] (není to v zadání?).
Výšky těch dvou lichoběžníků jsou poloviční, tedy [mathjax]v/2[/mathjax] (to plyne z vlastností střední příčky).
Čili vzorce ze (Včera 19:28) se vynásobí [mathjax]v/2[/mathjax], nikoli [mathjax]v[/mathjax].
Ještě pozor při odčítání.
↑ Liška Bystrouška:
Mějme lichoběžník jako na obrázku. Rozdělením střední příčkou získáme dva menší (MNCD a ABNM). Pak obsah spodního lichoběžníku [mathjax]S_{1}=\frac{|AB|+|MN|}{2}\cdot \frac{v}{2}[/mathjax] a obsah vrchního [mathjax]S_{2}=\frac{|MN|+|CD|}{2}\cdot \frac{v}{2}[/mathjax]
Pak jejich rozdíl [mathjax]S_{1} - S_{2}=\ldots [/mathjax] , pak si uvědomíš, že [mathjax]|AB| = a[/mathjax] a [mathjax]|CD| = c[/mathjax]
Tak nějak už mi to vyšlo. Nejspíš je to správně, ale je to zapsané jinak, než máme ve výsledcích. Tak doufejme, že mi to uzná :D
Děkuji za pomoc :)

↑ Liška Bystrouška:
To sa dá ľahko overiť - ak to z tvaru ktorý ti vyšiel vieš upraviť na tvar vo výsledkoch, potom je tvoj výsledok správny. V opačnom prípade je nesprávny.
↑ david_svec:
Jak se ti podařilo sem vložit takový obrázek?
Díky.
↑ Mirek2:
Je to jednoduché, na internetu si najdeš obrázek a jeho adresu vložíš mezi [img][/img]. :-)