Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nevím si rady s tímto příkladem. Budu ráda, když mi zde někdo pomůže. Děkuji
V trojúhelníku ABC označíme vektory u = C - B, v = C - A. Jako lineární kombinaci vektorů u, v zapište následující vektory:
a) w1 = B - A
b) w2 = T - A, T je těžiště trojúhelníku ABC.
↑ Karolina0612:
Môžeš konkrétnejšie?
Čo si už skúšala?
↑ Karolina0612:
Řešení úlohy je snadné:
a) [mathjax]\vec{w_1}=k\cdot \vec{u}+l\cdot \vec{v}[/mathjax]
b) [mathjax]\vec{w_2}=r\cdot \vec{u}+s\cdot \vec{v}[/mathjax]
Hotovo.

1. Ako si na tom so znalosťou sčítavania a odčítavania vektorov?
2. Pri tejto úlohe je veľmi nápomocný náčrt. Vieš si do tebou načrtnutého trojuholníka [mathjax]ABC[/mathjax] zakresliť vektory [mathjax]\vec{u}[/mathjax] a [mathjax]\vec{v}[/mathjax], prípadne aj vektory [mathjax]\vec{w}_1[/mathjax] a [mathjax]\vec{w}_2[/mathjax] podľa zadania?
↑ surovec:
No.
pochybujem, že to autori úlohy mysleli takto...

↑ Karolina0612:
Jak už bylo řečeno, je potřeba kreslit.
1) načrtni si trojúhelník ABC a vyznač tam vektory u a v
teď budeme řešit a)
vyznač w1. Ty vektory u a v jsou vlastně jakoby cesty. A my pomocí těch cest, či jejich násobků nebo dílů, se máme dostat z bodu A do bodu B
2) proto doplň na rovnoběžník ADBC
3) AD je vektor -u (mínus u) a DB je vektor v (to plyne ze zadání vektorů a rovnoběžníka)
no a teď když se podíváš a vyrazíš z bodu A do bodu D, tak to bude -u a z bodu D do bodu B to bude v
4) z toho plyne, že w1=-u+v
druhý zkus sama, je o něco těžší. Malá nápověda je doplnění na rovnoběžník ABEC s tím, že už víš, že z A do B je -u+v a pak musíš vědět něco o poloze bodu T vzhledem k AE
↑ vlado_bb:
:-)
Akosi nemá záujem.
Ináč - toto učivo je nepríjemné a dištančne by som sa ho učiť nechcela.
Ale zas - možno sú videá...
Dobrý večer,
omlouvám se, že jsem neodpovídala na dotazy, teprve teď jsem se dostala k počítači. Moc všem děkuji za pomoc, myslím, že už vím jak na to.