Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
prosím, jak se dá tohle řešit (bez derivací)?
lim(x→0) (1-2x)^1/x
lim(x→1) (x+x^2 + ... + x^n - n )/(x-1) u toho jsem zkoušela čitatel upravit pomocí součtu geometrické posloupnosti, vždycky se mi to ale po úpravě vrátí do původního tvaru takže jmenovatele se nemůžu zbavit...
↑ laszky:
Substituci na ten první příklad? Zkouším, moc daleko jsem se nedostala, nevím, jak u limity tu substituci vrátit... Ještě by to, pokud má internet dobře výsledek, mělo vyjít 1/e^2, k tomu už vůbec nevím jak se dostat pro x jdoucí k nule, ne k nekonečnu, takže nejde uplatnit ten vzorec...
↑ Kate X:
Když použijeme substituci od ↑ laszky:, tak co získáme?
[mathjax](1-2x)^{\frac{1}{x}} = \big(1-\frac{2}{y}\big)^{y}[/mathjax]
Jenže pozor, když máme substituci [mathjax]x=\frac{1}{y}[/mathjax], tak když [mathjax]x\to0[/mathjax], tak [mathjax]y\to\infty[/mathjax].
Takže se ta původní limita změní na: [mathjax]\lim_{y\to\infty }\big(1-\frac{2}{y}\big)^{y}[/mathjax]
↑ david_svec:
Díky, už to dává smysl, k éčku jsem se dostala.
Chápu správně, že pak z výsledné limity musím ještě udělat převrácenou hodnotu kvůli té substituci?
↑ Kate X:
Ne, nic už pak nepřevracíš. My jsme jenom limitu ze zadání přepsali pomocí jiné proměnné, tak aby pořád platila rovnost těchto dvou limit. Tzn. jakmile vypočítáš tu novou limitu(tu s "y"), tak její výsledek je ekvivalentní k té původní limitě. :)