Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, vedeli by ste mi povedať ako postupovať ? Lebo ja som to počítala cez vzorec:
Z=I/I0
ale nevyšlo mi to a neviem aký iný vzorec použiť.
Jaká je hladina intenzity zvuku v dB, který má intenzitu o 3 řádů větší než intenzita prahu slyšení.

Hladina intenzity zvuku [mathjax]L[/mathjax] je daná vzorcom
kde [mathjax]I[/mathjax] je intenzita skúmaného zvuku a [mathjax]I_0[/mathjax] je referenčná hodnota intenzity zvuku, ktorá udáva tzv. prah počuteľnosti. Teda keď intenzita [mathjax]I=I_0[/mathjax], potom [mathjax]L=10\log_{}1=0[/mathjax] dB.
↑ Ferdish:
A keď bude v zadaní, že bude o 9 řad větší než intenzita prahu slyšení, tiež bude výsledok 0?
↑ Mafin 123:
Intenzita na prahu slyšení (při frekvenci zvuku 1 kHz) je [mathjax]I_0=10^{-12}[/mathjax] W/m2.
Intenzita o tři řády vyšší (tj. 1000krát větší) je [mathjax]I=10^{-9}[/mathjax] W/m2.
Pak

↑ Mafin 123:
Presne tak.
Ale pre istotu mi dovoľ ešte jednu kontrolnú otázku: vieš, čo to znamená, ak je hodnota nejakej veličiny [mathjax]x[/mathjax] o [mathjax]n[/mathjax] rádov väčšia/menšia než hodnota veličiny [mathjax]y[/mathjax] ?
↑ Ferdish:
ano, měl jsem dojem, že je dobré pořádně ukázat, jak na to...
Je také třeba dávat pozor, jestli mluvíme o akustickém tlaku, nebo akustické intenzitě, pro tlak je zvýšení 10x zvýšením o 20dB, pro intenzitu (která odpovídá výkonu) jen 10dB.
Je to tak proto, že když se zvýší akustický tlak o 20dB, tak se zvýší akustická intenzita také o 20dB.
↑ Mirek2:
Vieš, ale toto fórum je primárne určené na pomoc ľuďom a nie na machrovanie, že niečo dokážeš vyriešiť.
Zadávateľom je síce určite jednoduchšie opísáť tebou poskytnuté riešenie, ale väčšinou to žiadna pomoc nie je, čo možno dokážeš pochopiť a aj uznať.
Viesť zadávateľa a vysvetľovať je oveľa zložitejšie ako vyklopiť celé riešenie.
Niektoré tvoje príspevky ukazujú, že dokážeš naozaj pomáhať a dokážeš sa v pohode zdržať obyčajného predvádzania sa.