Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ ezel007:O logaritmus s akym zakladom ide?
Ahoj ↑ ezel007:,
To chces pocitat prirodzene logatitmy?
Na rucny vypocet ( v pred kalkulackovej dobe) sa pouzivali rychlo konvergrncne rady. ( kde uz maly pocet clenov da “malu” chybu ).
Mozes vyhodne pouzit rozvoj [mathjax]ln \frac {1+x}{1-x}[/mathjax].
Staci ti toto ?
Pozdravujemm ↑ vlado_bb:,
Pisal som zaroven s tebou. Tak ta necham pokracovat.
Pekny Novy rok.
↑ vlado_bb:
o základě 10
celé zadání:
https://ibb.co/QX2XNMb
↑ ezel007:Ak je zaklad 10, tak v pripade
nie je co pocitat, v pripade
by bolo dobre vediet, s akou presnostou sa hodnota ocakava. Zvladnes napisat rad pre logaritmicku funkciu?
↑ vlado_bb:
v zadání je pro n=10
To budu počítat derivace pro funkci log x ?
↑ ezel007:Ak chces napisat rad pre funkciu
, tak ano, budu v nom derivacie tejto funkcie.
↑ vlado_bb:
akorát ve jmenovateli dostanu nuly po dosazení ?
↑ ezel007:Nie, v menovateloch budu faktorialy, co su nenulove hodnoty. Samozrejme, Taylorov rad existuje iba v bodoch, kde je prislusna funkcia definovana, takze v tomto pripade v nule nie. Mozno by bolo vhodne, keby si sem svoj rad napisal.
↑ vlado_bb:
tak tedy místo nuly mám dosadit jedničku třeba?
To mi teda vyjde : https://ibb.co/SN81fMt
Zdravím,
pozor na zadání, je tam určete ln 11 na základě prvních n členů, kde n je deset, nikoli základ logaritmu deset.
Bylo by asi dobré si uvědomit vztah mezi ln 11 a ln (1/11), takže ln(1/11)=-ln 11, dále pak ln(1/11)=ln (1-10/11) , tak vlastně máme rozvoj ln(1-x) pro x=10/11. Tady se ani nemusí dělat typický Taylor,stačí si uvědomit derivaci ln(1-x), následně -1/(1-x) rozvést v řadu a zpět zintegrovat (jsme v kruhu konvergence)
↑ krakonoš:
to d) je tam omylem zakroužkovaný..ten neřešíme...mě spíše zajímá příklad, kde je log a ne ln. Tedy ted momentálně třeba řešíme ten poslední.
Ten poslední by vlastně měla být převrácen á hodnota ln(1/10), možná se tím i myslí si spočíst ln(1/10), a pak 1:výsledek, protože 1/(ln(1-x)) na okolí nuly v řadu nerozvedeš. Třeba d áněkdo jiný návrh, přesnější a lepší řešení.
↑ krakonoš: Az teraz som si vsimol, co vlastne to
v texte ulohy znamena ... takze potrebujes 10 clenov Taylorovho rozvoja. Neuvadza sa v ktorom bode, ale jedina rozumna volba je bod 1.
↑ krakonoš: Na slovickach podla mna az tak nezalezi ... Taylorova funkcie
v jednej alebo Maclaurinova funkcie
...
↑ vlado_bb:
Takže ta řada v jedičce tak má být?
To zadání s deseti členy je stejně absurdtní.Tam záleží i na rychlosti konvergence dané řady, případně v okolí jakého bodu....ln(1-x) je dost pomalá oproti ln1+x/1-x
Ahoj ↑ krakonoš:,
Preto som o tom uz pisal v #3 .
( no tak, ci tak zadanie je nepressne).
Pekny Novy rok.
Ahoj ^Vanok,
Nějak se mi v poslední době nedaří vložit žlutou šipku se jménem při zvolení tlačítka reagovat.
U tohoto příkladu vidím hlavně problém, že jde o dekadický logaritmus. Vlado naznačil rozvoj log x, ale při první derivaci dekadického logaritmu se zde objeví 1/ln 10, což je dost nežádoucí pro stanovení číselné hodnoty zadaného příkladu, ať už derivujeme dekadický logaritmus v jakékoli podobě v jakémkoli bodu a. Proto jsem už rovnou přešla k úvaze, že log(1/e) je totéž jako - 1/ln10.
Také Tobě přeji hezký nový rok 2021.
Stránky: 1