Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj prosím jak vypočítat tuto slovní úlohu ? Pomocí rovnic o dvou neznámých ? pokud ano jak mám sestavit druhou rovnici ?
Firma má tři úklidové stroje. První uklidí halu za 4 hodiny druhý za 5hodin po jedné hodině přidají třetí a hala je uklizená po další hodině. Jak dlouho trvá třetímu stroji úklid celé haly když uklízí sám?
pokud bych znal celkovou dobu úklidu haly počítal bych takto 1/(1/1+1/5+1/x) = třeba 3hodiny vyjádřil x atd. ale nevím jak to udělat s tím po hodině :(
Děkuju za každou radu která mě nasměruje.

Zdravím,
celá hala bola uprataná za dve hodiny - prvé dva stroje pracovali prvú hodinu samé a potom sa k nim na tú zvyšnú hodinu pridal tretí. Aspoň ja som to tak zo zadania pochopil.
↑ milhaushk:
Hezký den.
Nějak se mi nezdá ta vaše rovnice pro výpočet. Řekl bych, že takto sestavená rovnice nevyjadřuje zadání, tj. že za dvě hodiny práce prvních dvou strojů + hodinu práce třetího je je úklid celku hotov.

↑ milhaushk:
To nebola odpoveď ale nápoveda, keďže si tvrdil že s údajom ako dlho trvalo upratanie celej haly by si to dokázal vypočítať. Ale kolega ↑ Jj: správne poznamenal, že tvoja rovnica ťa k riešeniu nedovedie.
Ak by si mal obmenenú úlohu, že máš 3 stroje, prvému trvá samostatne upratať halu 4 hodiny, druhému 6 hodín a tretiemu 9, všetky 3 stroje by od začiatku pracovali súčasne a otázka by bola za koľko hodín by im trvalo upratať jednu celú halu, ako by vyzerala tvoja rovnica? Ide mi o tvar rovnice, nie o jej výsledok.
BTW na zapísanie rovnice môžeš použiť aj náš LaTeXový editor (ak sa ti nezobrazuje, klikni na tlačítko Zobraz LaTeXový editor v ponuke pod oknom, do ktorého píšeš text). Chce to trochu cviku, ale do budúcna sa to zíde :-)

↑ milhaushk:
Ano, popostrčíme.
Napíšu tu tvojí rovnici takto;
[mathjax]\left(\frac{t}{4}+\frac{t}{6}+\frac{t}{9}\right)=1[/mathjax]
Tak, teď
A) uprav jmenovatele dle tvého zadání
B) pracují všichni stejný čas t? zkus taky upravit dle zadání

↑ milhaushk:
Ano, druhé tvrzení.
[mathjax]\frac{2}{4}+\frac{2}{5}+\frac{1}{x}=1[/mathjax]
Stránky: 1