Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
nevím si rady s tímto příkladem:
Plyn uzavřený ve válcové nádobě s pohyblivým pístem se zahřál při stálém tlaku tak, že se jeho objem zvětšil 1,5krát. Píst byl potom upevněn a při stálém objemu se plyn zahřál tak, že se jeho tlak zvýšil dvakrát. Určete poměr výsledné termodynamické teploty plynu k jeho teplotě počáteční. Výsledek by měl být: 3x
Rozlišila jsem si dva děje (izobarický a izochorický). Ty děje jsou ohraničeny třemi stavy: p1, V1, T1 ; p2, V2, T2 ; p3,V3, T3
p1=p1
p2=p1
p3=2p1
V1=V1
V2=1,5V1
V3=1,5V1
T1=?
T2=?
T3=?
Zkoušela jsem počítat přes stavovou rovnici, ale nějak mi to nevychází.
Prosím o radu.
Předem moc děkuji
↑ majda_00:
použít stavovou rovnici je dobrý nápad
1. fáze
2. fáze 
a když to spojíme
z textu víme, že
a 
dosadíme
a dopočítáme
anebo (když už jsem se s tím psal :)
První část děje probíhá za stálého tlaku (izobarický děj) a platí Gay-Lussacův zákon
(rovnice pro veličiny [mathjax]V, T[/mathjax]), odtud vyjádříme [mathjax]T_1[/mathjax].
Druhá část děje probíhá za stálého objemu (izochorický děj) a platí Charlesův zákon
(rovnice pro veličiny [mathjax]p, T[/mathjax]), odtud vyjádříme [mathjax]T_3[/mathjax].
Máme vypočítat podíl teplot [mathjax]T_3/T_1[/mathjax], proto získané rovnice vydělíme a upravíme.
Stránky: 1