Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 03. 2021 00:16 — Editoval Shicrox (06. 03. 2021 00:19)

Shicrox
Zelenáč
Reputace:   

Dělení mnohočlenů

Zdravím, mám jednu takovou zajímavou otázku. Dostala jsem se k problému při dělení mnohočlena mnohočlenem. Vím, je zde na fóru postup i vím jak to počítat, ale prý se při výpočtu má použít Pythagorova věta. A já nějak přemýšlím, jak ji tam mám při výpočtu použít. Pokud mě moje paměť nešálí, tak ta se používá při výpočtu v trojúhelníku.

Můžu poprosit o nějakou radu jak třeba do příkladu [mathjax](a^2-8a+7)/(a-7)=[/mathjax] mám při výpočtu zahrnout Pythagorovu větu?

Vím jak se tohle počítá. Vezmu nejvyšší mocninu v první závorce vydělím prvním členem v druhé závorce a poté vynásobím výsledkem oba členy druhé závorky a takhle pokračuji dál, ale opravdu netuším jak to počítat pomocí Pythagorovy věty.

Děkuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) Shicrox)

#2 06. 03. 2021 00:55

david_svec
Pozice: student
Reputace:   13 

Re: Dělení mnohočlenů

↑ Shicrox:

Ahoj,

spíš než pythagorovu větu si rozlož ten kvadratický trojčlen na součin dvou závorek (podle kořenů kvadr. rovnice) a hned se ti příklad zjednoduší.

#3 06. 03. 2021 01:33

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Zdravím kolegyňu ↑ Shicrox:

ja len doplním kolegu david_svec v tom, že navrhnutý postup rozloženia kvadratického trojčlena na súčin dvoch zátvoriek uplatňuje použitie vzťahov, ktoré sa nazývajú Vietove vzorce. Možno práve tu sa objavil okamih zmätenia a priradenia nesprávneho pojmu - Pyhtagorova veta sa v tomto prípade naozaj neuplatňuje.

#4 06. 03. 2021 02:31

Shicrox
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, děkuji za potvrzení, že Pythagorova věta se na to nijak použít nedá a tvrzení je naprostý nesmysl.
Děkuji za další možnost pro zjednodušení.
Já vím jak tyhle příklady počítat a nemám problém je spočítat, jen mi bylo tvrzeno, že to mám počítat s pomocí Pythagorovy věty, což mi opravdu smysl nedávalo, ale raději jsem si řekla, že se zeptám, že mi možná tahle metoda nějak unikla a jen jste mi potvrdili, že je to naprostá blbost. :)

Ještě jednou děkuji

#5 06. 03. 2021 09:17

Ferdish
Zablokovaný

Môžem sa opýtať kto bol ten dotyčný alebo dotyčná, ktorý/á tvrdil/a že pri výpočte sa uplatní Pythagorova veta?

#6 06. 03. 2021 10:05

Shicrox
Zelenáč
Reputace:   

Jeden učitel to tvrdí kamarádce, které jsem se snažila vysvětlit, jak se tyto příklady počítají. Po odevzdání výpočtů jí napsal, že má použít Pythagorovu větu a ne jiné metody výpočtu nalezené na internetu.
Po jeho odpovědi jsem začala vážně uvažovat a přemýšlet, jak tam větu o trojúhelníku jako mám dostat, když s ní to nemá nic společného a došla jsem až do fáze zoufalství, že jsem napsala sem, zda mi něco při studiu matematiky závažného neuniklo a netvrdím blbost, že se při výpočtu použít nedá.

#7 06. 03. 2021 10:38

Ferdish
Zablokovaný

↑ Shicrox:
No, ja by som sa to toho učiteľa tiež rád opýtal, ako to myslel, lebo zameniť si Pythagorovu vetu a Vietove vzťahy to chce veľkú dávku fantázie :-D

#8 06. 03. 2021 13:19 — Editoval laszky (06. 03. 2021 13:30)

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

↑ Shicrox:

Pokud bys chtela pouzit Pythagorovu vetu, vyuzij toho, ze [mathjax]\sqrt{a^2-8a+7}[/mathjax] je delka odvesny v pravouhlem trojuhelniku s preponou delky [mathjax]a-4[/mathjax] a druhou odvesnou delky [mathjax]3[/mathjax]. Pak

[mathjax]{\displaystyle  \left(\sqrt{a^2-8a+7}\right)^2  \; =\;  a^2-8a+7\; =\; (a-4)^2-3^2\; =\; (a-4-3)(a-4+3)\; =\; (a-7)(a-1) }[/mathjax]

Viz tez obrazek; https://ibb.co/Ph0fS2G

#9 06. 03. 2021 13:47 — Editoval Ferdish (06. 03. 2021 14:01)

Ferdish
Zablokovaný

↑ laszky:
Aha, takto. Ale keď si odmyslím ten prvý výraz [mathjax]\left(\sqrt{a^2-8a+7}\right)^2[/mathjax], tak sa jedná o využite úpravy kvadratického trojčlena na úplný štvorec a ďalej využitie vzťahu [mathjax]a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)[/mathjax], nie?

Načo to extra "baliť" do Pythagorovej vety, ktorá sa v rámci matematiky používa takmer výlučne iba v euklidovskej geometrii? Uniká mi tu didaktický zmysel.

#10 08. 03. 2021 19:56

Shicrox
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj, jo aha tak to to využít LASZKY, ale proč to studenty učit takhle složitě, když to jde mnohem jednodušeji. Asi má jiné metody, které mi jsou ukryté. Děkuji za vysvětlení, proč to jde i s Pythagorovou větou řešit. :)

Zápatí