Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám jednu takovou zajímavou otázku. Dostala jsem se k problému při dělení mnohočlena mnohočlenem. Vím, je zde na fóru postup i vím jak to počítat, ale prý se při výpočtu má použít Pythagorova věta. A já nějak přemýšlím, jak ji tam mám při výpočtu použít. Pokud mě moje paměť nešálí, tak ta se používá při výpočtu v trojúhelníku.
Můžu poprosit o nějakou radu jak třeba do příkladu [mathjax](a^2-8a+7)/(a-7)=[/mathjax] mám při výpočtu zahrnout Pythagorovu větu?
Vím jak se tohle počítá. Vezmu nejvyšší mocninu v první závorce vydělím prvním členem v druhé závorce a poté vynásobím výsledkem oba členy druhé závorky a takhle pokračuji dál, ale opravdu netuším jak to počítat pomocí Pythagorovy věty.
Děkuji za pomoc
↑ Shicrox:
Ahoj,
spíš než pythagorovu větu si rozlož ten kvadratický trojčlen na součin dvou závorek (podle kořenů kvadr. rovnice) a hned se ti příklad zjednoduší.

Zdravím kolegyňu ↑ Shicrox:
ja len doplním kolegu david_svec v tom, že navrhnutý postup rozloženia kvadratického trojčlena na súčin dvoch zátvoriek uplatňuje použitie vzťahov, ktoré sa nazývajú Vietove vzorce. Možno práve tu sa objavil okamih zmätenia a priradenia nesprávneho pojmu - Pyhtagorova veta sa v tomto prípade naozaj neuplatňuje.
Ahoj, děkuji za potvrzení, že Pythagorova věta se na to nijak použít nedá a tvrzení je naprostý nesmysl.
Děkuji za další možnost pro zjednodušení.
Já vím jak tyhle příklady počítat a nemám problém je spočítat, jen mi bylo tvrzeno, že to mám počítat s pomocí Pythagorovy věty, což mi opravdu smysl nedávalo, ale raději jsem si řekla, že se zeptám, že mi možná tahle metoda nějak unikla a jen jste mi potvrdili, že je to naprostá blbost. :)
Ještě jednou děkuji
Jeden učitel to tvrdí kamarádce, které jsem se snažila vysvětlit, jak se tyto příklady počítají. Po odevzdání výpočtů jí napsal, že má použít Pythagorovu větu a ne jiné metody výpočtu nalezené na internetu.
Po jeho odpovědi jsem začala vážně uvažovat a přemýšlet, jak tam větu o trojúhelníku jako mám dostat, když s ní to nemá nic společného a došla jsem až do fáze zoufalství, že jsem napsala sem, zda mi něco při studiu matematiky závažného neuniklo a netvrdím blbost, že se při výpočtu použít nedá.

↑ Shicrox:
No, ja by som sa to toho učiteľa tiež rád opýtal, ako to myslel, lebo zameniť si Pythagorovu vetu a Vietove vzťahy to chce veľkú dávku fantázie :-D
↑ Shicrox:
Pokud bys chtela pouzit Pythagorovu vetu, vyuzij toho, ze [mathjax]\sqrt{a^2-8a+7}[/mathjax] je delka odvesny v pravouhlem trojuhelniku s preponou delky [mathjax]a-4[/mathjax] a druhou odvesnou delky [mathjax]3[/mathjax]. Pak
[mathjax]{\displaystyle \left(\sqrt{a^2-8a+7}\right)^2 \; =\; a^2-8a+7\; =\; (a-4)^2-3^2\; =\; (a-4-3)(a-4+3)\; =\; (a-7)(a-1) }[/mathjax]
Viz tez obrazek; https://ibb.co/Ph0fS2G

↑ laszky:
Aha, takto. Ale keď si odmyslím ten prvý výraz [mathjax]\left(\sqrt{a^2-8a+7}\right)^2[/mathjax], tak sa jedná o využite úpravy kvadratického trojčlena na úplný štvorec a ďalej využitie vzťahu [mathjax]a^{2}-b^{2}=(a+b)(a-b)[/mathjax], nie?
Načo to extra "baliť" do Pythagorovej vety, ktorá sa v rámci matematiky používa takmer výlučne iba v euklidovskej geometrii? Uniká mi tu didaktický zmysel.