Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dokažte, že platí: ∀𝑝,𝑞∈𝑁: 𝑝2=5𝑞2⇒𝑝,𝑞 jsou soudělná čísla.
Dokažte, že √5 je iracionální číslo.
Dokažte, že platí: √12−√13<√12+√13−1
Dokažte, že platí: ∀𝑛∈𝑁: 5|𝑛2⇒5|𝑛.
↑ studentka_matiky:
Dokažte, že platí: ∀𝑝,𝑞∈𝑁: 𝑝2=5𝑞2⇒𝑝,𝑞 jsou soudělná čísla.
Předpokládejme, že [mathjax]p^{2}=5*q^{2}[/mathjax] ...potom po odmocnění
[mathjax]p=\sqrt{5}*q[/mathjax] ...ale to není možné, protože p,q mají být přirozená čísla.
Tedy podmínka [mathjax]p^{2}=5*q^{2}[/mathjax] nebude nikdy splněna.
Pak je třeba se zamyslet, zda platí nebo neplatí (a proč) například tvrzení
∀𝑝,𝑞∈𝑁: 0>1 ⇒𝑝,𝑞 jsou soudělná čísla
↑ studentka_matiky:
Dokažte, že platí: ∀𝑛∈𝑁: 5|𝑛2⇒5|𝑛.
Dokážeme sporem. Nechť [mathjax]n[/mathjax] není dělitelné 5, tedy
[mathjax]n=5*k-z[/mathjax], kde [mathjax]k\in \mathbb{N}, z\in \{1,2,3,4\}[/mathjax]
Tyhle důkazy mám provedené. U příkladu 3 je to špatně zapsané, tam ta odmocnina u 12 na obou stranách nerovnice patří i nad √13.
Tam jsem to dělala sporem. Jde jen o to vyřešit správně tu nerovnici. Dvakrát jsem umocňovala na 2 v postupných krocích. Tam jsem potom (2√12+√13-1)^2 chápala jako (a-b)^2, kde a=2√12+√13.
Nevím, zda ji mám celou správně.
V každém případě moc děkuju. Vnímám, že už mi některé důkazy jdou a pomůže mi, když si mohu ověřit výsledky nebo tu najdu řešení, když vůbec nevím. :-)
↑ studentka_matiky:
Škoda že tu někteří píší celé důkazy a tím ti prokazují medvědí službu. Daleko více by pomohlo, kdyby napsali např. jen první krok a zbytek nechali an tobě. Tím by ses to daleko lépe naučila. Samozřejmě pokud bys nevěděla, navedli by tě na další krok, atd.
Dokažte, že √5 je iracionální číslo. To je zrovna pěkný příklad na důkaz sporem, a navíc to není úplně triviální na pochopení.
Předpokládejme tedy, že √5 je racionální číslo, tedy že je lze vyjádřit jako podíl dvou celých čísel a/b. Tahleta čísla nemusejí být nutně prvočísla, ale když si napíšeme jejich prvočíselný rozklad, tak můžeme všechna prvočísla, co se vyskytují v a i b vykrátit, a dostaneme nová čísla a, b, která jsou už nesoudělná (že zlomek už dále krátit nelze). Tím jsme mohli samozřejmě začít, ale nebylo by to už tak názorné.
Takže teď je jasné, že buď a, nebo b (nebo obě) neobsahují ve svém prvočíselném rozkladu pětku. Protože kdyby ji obsahovaly obě, mohli bychom ji vykrátit.
Teď, když si to přepíšeme na √5 b = a, umocníme, takže 5.b.b = a.a
Pokud neobsahovalo pětku "áčko" tak ji nemůže obsahovat ani a.a a tudíž rovnost nemůže platit. Pokud neobsahovala pětku "béčko", tak a.a musí obsahovat minimálně 2 pětky, a zase to nemůže platit.
Uvedený postup lze aplikovat na všechna čísla, pokud v jejich prvočíselném rozkladu není každé prvočíslo 2x (nebo 4x, nebo 6x atd), tedy pokud jejich odmocnina není také celé číslo.