Zdravím,
je tá rovnica zapísaná správne? Pretože ak by mala opisovať pohyb nejakého pružinového oscilátora (vzhľadom na kontext zadania), tak by ten druhý člen mal byť v tvare [mathjax]kx[/mathjax] a nie [mathjax]k\dot{x}[/mathjax] a namiesto člena [mathjax]\ddot{x}[/mathjax] by som v rovnici očakával [mathjax]m\ddot{x}[/mathjax], kde [mathjax]m[/mathjax] je hmotnosť telesa daného oscilátora.
↑ Hafis:
Homogenní diferenciální rovnice druhého řádu se řeší tak, že se vytvoří charakteristický polynom levé strany tak, že se derivace nahradí mocninami, tedy v tomto případě takto:
[mathjax]\lambda ^2+k\lambda =0[/mathjax]
Toto vyřešíš jako kvadratickou rovnici:
[mathjax]\lambda(\lambda+k) =0[/mathjax]
[mathjax]\lambda_1 = 0, \lambda_2=-k[/mathjax]
X se potom rovná součtu součinů konstant s [mathjax]e^{\lambda t}[/mathjax], tedy
[mathjax]x=C_1e^{\lambda _1t}+C_2e^{\lambda _2t} = C_1e^{0t}+C_2e^{-kt} = C_1+C_2e^{-kt}[/mathjax]
Omlouvám se, jedná se vskutku o rovnici: [mathjax]m\ddot{x}+k\dot{x}=0[/mathjax]
Došel jsem ke stejnému výsledku jako Placka03, akorát tedy jsem upravil výsledek o předchozí chybu v mém zápisu výchozí rovnice na: [mathjax]x = C_1+C_2e^{\frac{-k}{m}t}[/mathjax]
Mohl bych poprosit o další postup, jak určit konstanty [mathjax]C_{1}[/mathjax] a [mathjax]C_{2}[/mathjax]?
Pokud je k tuhost pružiny, tak platí to co napsal Ferdish. Takto by bylo k koeficient tlumení, a popisovalo by to zhruba těleso pohybující se v nějakém prostředí, co klade odpor.
Navíc je v podstatě nesmysl to řešit jako rovnici druhého řádu, když z toho substitucí z=x' dostaneme rovnici prvního řádu...
↑ žabí hněv:
Pokud
a
, pak je tedy
?
Není možné, že mám zde chybu a mělo by to být tak, že
?
Pokud
[mathjax]x = C_1+C_2e^{\frac{-k}{m}t}[/mathjax]
pak
[mathjax]x_{(0)} = C_1+C_2e^{\frac{-k}{m}0}=C_1+C_2[/mathjax]
A dále,