Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2021 11:07 — Editoval andreyyy (25. 03. 2021 11:08)

andreyyy
Zelenáč
Škola: VŠB
Pozice: student
Reputace:   

Matice

Zdravím, mám problém s výpočtem těchto tří příkladů. Snažím se to nějak pochopit z internetu, ale vůbec mi to nejde do hlavy. Pomůže mi prosím někdo s tím?
https://ctrlv.cz/i9mn (jako normální obrázek mi to nějak nešlo nahrát)
Děkujii

#2 25. 03. 2021 11:29

Placka03
Škola: Gymnázium
Reputace:   

Re: Matice

↑ andreyyy:

2. Postup hledání inverzní matice je následující: vytvoř matici, do které vložíš tu matici zadanou a vedle ní matici jednotkovou:

[mathjax]\left(\begin{matrix}
1 & 1 & 0\\
1 & 0 & 1\\
0 & 1 & 1
\end{matrix} \right |
\left | \begin{matrix}
1 & 0 & 0\\
0 & 1 & 0\\
0 & 0 & 1
\end{matrix}\right)[/mathjax]

Tuto matici stačí pomocí řádkových úprav převést tak, aby nalevo vznikla jednotková matice, a to, co vznikne napravo, bude právě ta matice inverzní.

#3 25. 03. 2021 11:42

Placka03
Reputace:   

↑ andreyyy:

3. Matice o rozměrech a×b a c×d lze vynásobit jen tehdy, pokud se shodují hodnoty b a c. Výsledná matice bude mít rozměr a×d. Jestliže tedy násobíš matice 3×3 a 3×1, výsledná matice bude 3×1.

Do závorek bych dal asi [mathjax]Ax[/mathjax] a [mathjax]Bx[/mathjax].

Matice 3×3 a 3×1 se násobí stylem

[mathjax]\begin{pmatrix}a & b & c\\d & e & f\\g & h & i\end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix}j\\k\\l\end{pmatrix} = \begin{pmatrix}aj+bk+cl\\dj+ek+fl\\gj+hk+il\end{pmatrix}[/mathjax]

Zkus si třeba najít nějaká výuková videa o násobení matic na youtube.

#4 25. 03. 2021 11:58

Placka03
Reputace:   

↑ andreyyy:

4. Máš zadané čtyři vektory [mathjax]x, y, z, v[/mathjax] a chceš zjistit, jestli je vektor [mathjax]v[/mathjax] lineární kombinací vektorů [mathjax]x, y, z[/mathjax].

To, že je nějaký vektor lineární kombinací jiných vektorů, znamená, že se dá zapsat jako součet násobků těchto vektorů. Například vektor [mathjax](2; 4)[/mathjax] je lineární kombinací vektorů [mathjax](0; 1)[/mathjax] a [mathjax](1; 1)[/mathjax], protože se dá zapsat jako [mathjax]2(0; 1) + 2(1; 1)[/mathjax].

Pokud je vektor [mathjax]v[/mathjax] lineární kombinací vektorů [mathjax]x, y, z[/mathjax], půjde zapsat jako [mathjax]ax + by + cz[/mathjax], kde a, b, c budou reálná čísla.

[mathjax](-2; 0; 1) = a(2; 2; -2) + b(-1; 0; 1) + c(1; 2; 1) = (2a; 2a; -2a) + (-b; 0; b) + (c; 2c; c) = (2a - b + c; 2a + 2c; -2a + b + c)[/mathjax]

Dostaneš tedy soustavu rovnic
[mathjax]2a - b + c = -2[/mathjax]
[mathjax]2a + 2c = 0[/mathjax]
[mathjax]-2a + b + c = 1[/mathjax]

Můžeš ji vyřešit například pomocí metody dosazovací, ale rychlejší bude Gaussova eliminační metoda (pomocí matic). Pokud se ti podaří najít nějaké a, b a c, pak jsou vektory lineárně závislé.

#5 30. 03. 2021 09:25

andreyyy
Zelenáč
Škola: VŠB
Reputace:   

Děkuji, všechno jsem vypočítal, ale narazil jsem na problém ve stejném příkladu jako je 4) akorát s jinými hodnotami.
https://ctrlv.cz/Djzd
Udělal jsem si soustavu rovnic a ta je:
2b - b = 1
0 = 2
2a - 2b + c = -2

Ten druhý řádek se mi nelíbí (0 = 2). V tomhle případě by v nemělo být lineárně závislé, ne?

#6 30. 03. 2021 09:58

Placka03
Reputace:   

↑ andreyyy:

V první rovnici má být 2a - b, ale to je asi jen překlep.

Neexistuje žádná trojice čísel a, b a c, pro kterou bude tato soustava splněna, vektor v tedy není lineární kombinací vektorů x, y a z.

Je to trochu vidět už na první pohled - každá lineární kombinace vektorů x, y a z má jako prostřední souřadnici vždycky nulu. Vektor v má dvojku, takže rozhodně není lineární kombinací těchto vektorů.

Zápatí