Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s grafem funkcí, měl jsem na to celé cvičení a většinu jsem zvládl, ale nevím si rady se 2 příklady.
5) y = [mathjax]\frac{1}{4}[/mathjax]x + 3 , x [mathjax]\in [/mathjax] <-4 , ∞)
7) y = - [mathjax]\frac{2}{5}[/mathjax]x + 3 , x [mathjax]\in [/mathjax] (-5 , ∞)
Byl bych rád za nějakou pomoct, snažím se na to přijít, ale opravdu mi to nejde.

Zdravím,
v čom by mal byť problém? Obe funkcie sú v tvare [mathjax]y=ax+b[/mathjax] alebo ak ste sa učili [mathjax]y=kx+q[/mathjax], kde [mathjax]a/k[/mathjax] je smernica a [mathjax]b/q[/mathjax] je kvocient, teda sú to lineárne funkcie (priamky).
Na znázornenie priamky v sústave ti stačia dva body - vhodné sú priesečníky daných funkcií so súradnicovými osami, keďže sa ľahko počítajú.
A to že máš def. obory obmedzené by nemal byť problém. Stačí si priamku určenú priesečníkmi zakresliť čiarkovane a následne plnou čiarou + prázdnym/plným krúžkom v okrajovom bode intervalu zvýrazniť tú časť funkcie, ktorú nám definuje definičný obor.
5)
Zvolme x = 0, dostáváme y = 3, máme bod [0; 3]
Zvolme x= -4, dostáváme y = 2, máme bod [-4; 2], což je počáteční bod grafu
(plným kolečkem - krajní bod intervalu patří do definičního oboru).
Tento bod spojíme s bodem [0; 3], a protože x jde do ∞, půjde o polopřímku...
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y … D+-4+to+10