Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 04. 2021 20:59

AdamRichter15
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Graf funkce

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s grafem funkcí, měl jsem na to celé cvičení a většinu jsem zvládl, ale nevím si rady se 2 příklady.

5) y = [mathjax]\frac{1}{4}[/mathjax]x + 3 , x [mathjax]\in [/mathjax] <-4 , ∞)

7) y = - [mathjax]\frac{2}{5}[/mathjax]x + 3 , x [mathjax]\in [/mathjax] (-5 , ∞)

Byl bych rád za nějakou pomoct, snažím se na to přijít, ale opravdu mi to nejde.

#2 13. 04. 2021 21:11 — Editoval Ferdish (14. 04. 2021 14:27)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Graf funkce

Zdravím,

v čom by mal byť problém? Obe funkcie sú v tvare [mathjax]y=ax+b[/mathjax] alebo ak ste sa učili [mathjax]y=kx+q[/mathjax], kde [mathjax]a/k[/mathjax] je smernica a [mathjax]b/q[/mathjax] je kvocient, teda sú to lineárne funkcie (priamky).

Na znázornenie priamky v sústave ti stačia dva body - vhodné sú priesečníky daných funkcií so súradnicovými osami, keďže sa ľahko počítajú.

A to že máš def. obory obmedzené by nemal byť problém. Stačí si priamku určenú priesečníkmi zakresliť čiarkovane a následne plnou čiarou + prázdnym/plným krúžkom v okrajovom bode intervalu zvýrazniť tú časť funkcie, ktorú nám definuje definičný obor.

#3 14. 04. 2021 18:27

Mirek2

Re: Graf funkce

5)
Zvolme x = 0, dostáváme y = 3, máme bod [0; 3]
Zvolme x= -4, dostáváme y = 2, máme bod [-4; 2], což je počáteční bod grafu
(plným kolečkem - krajní bod intervalu patří do definičního oboru).
Tento bod spojíme s bodem [0; 3], a protože x jde do ∞, půjde o polopřímku...
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y … D+-4+to+10

Zápatí