Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj dostali sme ve skole hodne prikladu na spocitani k maturam (pristi rok) a uz mi hori termin odevzdani a porad se trapim na jednom prikladu... (je jich takovych vic, ale snad od toho jednoho odvodim postup pro dalsi)
Tady je priklad:
Reste v R:
Nemam tuseni jak nato, proto budu rad za kazde trknuti... dik moc ;)

Nejdřív se odštěpí racionální kořeny (taková ta věta, že když p/q je kořen, tak p dělí poslední a q první koeficient).

musíš zkoušet dělitele posledního členu, mám pocit, že se mu říká absolutní, v tomto případě je to číslo 10, dosazovat je do rovnice, dokud se nerovná levá i pravá strana rovnice, děliteli jsou čísla 1,-1,2,-2,5,-5 ... po dosazení sedí kořen -5.
Celou rovnici poté vydělíš výrazem (x+5). Dostaneš kvadratickou rovnici, kterou už není problém dořešit.
Kondr: tohle je na me asi zatim moc slozity, resp. nevim co bych z toho obrazku vycetl...
gadgetka: Supr, vyslo mi to taky tak. Jen bych se chtel zeptat, mam do toho prikladu, do reseni, napsat vsechny ty delitele s postupnym "dochazenim k tomu spravnemu" nebo bude stacit treba kdyz napisu: "Zkousenim dosezenim vsech delitelu absolutniho clenu jsem dosel k
?
Ja casto dokazu spocitat priklady, ale to formalni vyjadreni mi nikdy neslo :/
Jinak jeste dotazek, mezi ty delitele se nepocita 10 a -10?
to víš, že se tam
počítá, haha, já na ni zapomněla a do řešení bych asi napsala jen informaci o tom, že "zkoušením dosazením..." a vypsala bych v závorce ty dělitele) - hlavní věc je ta, že budeš mít správně tři kořeny :)
Jojo, supr moc dik.
Akorat tedka sem podle "tveho navodu" pocital jeden priklad a nejsem si moc jistej, kdyztak prosim o upravu
Po roznasobeni mi to vyslo takle
Vytknu
tim ziskam 
dal vydelim
tim ziskam vlastne 
po vydeleni
a z tehle kvadraticke rovnice ziska 
Takze koreny sou
nebo postupuju spatne?
Jo prepocital sem to dvakrat a vyslo to pokazdy tak, uf... ale sotva vyresime jeden problem hned mam druhej :/
a to je suda reciproka rovnice II. druhu
, pokud si vse pamatuju spravne tak bych mel rovnici vydelit
, kdyz to ale timhle dvojclenem vydelim tak mi vyjde paskvil
se zbytkem
. A tady sem uz presvedcen ze je to spatne :/

↑ Pit:
Když máš absolutní člen 1, tak je vidět, že bude mírný problém.
Funguje to totiž zhruba takto:
Když máš kořeny a, b, c, d, ..., tak rovnice může vypadat takto:
a absolutní člen vyjde
, kde n je počet těch kořenů.
Můžeš tedy prvočíselným rozkladem dostat takový zběžný přehled, jaké x by mohly být i kořeny. Čím je rozklad jednodušší, tím je řešení rovnice snažší.
(mluvím tady však o diofantické rovnici)
Dělení mnohočlenu mnohočlenem umíš, ale bude se hodit Hornerovo schéma. Ještě se používá substituce y = x + 1/x (snad se nemýlím).
Hodně úspěchů.