Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 05. 2021 08:26 — Editoval Prvočíslo (11. 05. 2021 08:26)

Prvočíslo
Pozice: Student
Reputace:   

Skládání rychlostí

Dobrý den,

když jedu třeba v autě nějakou rychlostí a sleduji okolní auta, jak jezdí, tak jelikož se to, co se z pohledu z inerciální soustavy nehýbe, z mého pohledu pohybuje stejnou rychlostí, ale opačného směru, tak z mého pohledu se přeci rychlosti toho, co by se z pohledu z inerciální soustavy pohybovalo, skládají s rychlostmi toho pohybujícího se okolí.

Čili když proti mne projede auto rychlostí [mathjax]v_{1}=-100 \,km\cdot h^{-1}[/mathjax] vzhledem k nehybné soustavě a já mám rychlost [mathjax]v_{2}=150 \,km\cdot h^{-1}[/mathjax] také vzhledem k nehybné soustavě, tak já to auto uvidím projet rychlostí [mathjax]v=-250\, km\cdot h^{-1}[/mathjax].
Směr, kterým jedu je kladný.

Kdyby jelo směrem jako já, tak by vlastně z mého pohledu mělo rychlost [mathjax]v=-50\,km\cdot h^{-1}[/mathjax], viděl bych tedy, že se přibližuje ke mně, prootže jedu větší rychlostí, i když jede stejným směrem jako já.

Mám uváhy správně? Stejná pravidla ale fungují i pro skládnání zrychlení, ne?

• (téma jako vyřešené označil(a) Prvočíslo)

#2 11. 05. 2021 10:44

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Skládání rychlostí

Pokud jedu rychlostí 150 km/h (vzhledem k zemi), auto jede v protisměru rychlostí 100 km/h (vzhledem k zemi), tak auta jedou rychlostí 250 km/h (vzhledem k sobě).

Pokud jedu rychlostí 150 km/h (vzhledem k zemi), auto jede stejným směrem někde přede mnou rychlostí 100 km/h (vzhledem k zemi), tak auto doháním rychlostí 50 km/h (vzhledem k autu).

Pro zrychlení by měla platit stejná pravidla.

Pozor však:  Pokud jede auto s rozsvícenými reflektory, tak se světlo šíří rychlostí světla c, nikoli rychlostí c+v.

Pravidla pro relativní rychlosti platí, pokud jsou rychlosti malé ve srovnání s rychlostí světla.

#3 11. 05. 2021 11:03

Prvočíslo
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Richard Tuček: Takže co jsem napsal, je vlastně pravda. A jak by to bylo, kdyby byly rychlosti blízké rychlosti světla? Jak se pak rychlosti skládají?

#4 11. 05. 2021 11:08

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Prvočíslo
Na to je též vzorec, ale zpaměti nevím, viz teorie relativity.

#5 11. 05. 2021 12:21

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Prvočíslo napsal(a):

↑ Richard Tuček: Takže co jsem napsal, je vlastně pravda. A jak by to bylo, kdyby byly rychlosti blízké rychlosti světla? Jak se pak rychlosti skládají?

Myslím, že bys měl nejdřív pochopit, jak to funguje v Newtonově teorii, než se začneš pouštět do té Einsteinovy. Ještě ani pořádně nechápeš vektory a neinerciální soustavy...nemá smysl se pouštět do fyziky, kde čas neběží pro všechny stejně...

Zápatí