Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
dokázal by mi prosím někdo uvézt příklady funkcí které nejsou Riemannovsky integrovatelné ale mají nenulový integrál Lebesgueův? Ideálně kdyby šlo o funkce se vztyhem na fyziku.
Děkuji Petr
Logicky si myslím, že to může být jakákoliv množina, s níž se můžeme setkat v praxi...
Doufám, že jsem Vám půomohl, nechěl bych přijít o reputaci.
Přeji hezký den.
↑ vlado_bb:
Dirichletova funkce má právě nulový L-integrál. V podstatě jsem narazil jen na funkce s nulovým L- integrálem, které nejsou R-integrabilní.
Neustále všude narážim na L-integral, tak zvažuji zda do něj hlouběji proniknout a hledám nějaké "praktické" (fyzikální) důvody. Na distribuce jsem se vždy díval jen technicky, tak úplně nedokážu posoudit, zda tam jen potřeba L-integral nebo stačí Riemannův.
Co takhle vzít funkci C + Dirichletova funkce
Ahoj ↑ Roscelinius:,
Bibliograficka poznamka :
Tu Theorems and Counterexamples in Mathematics
338 Pages ,
· English
by Bernard R. Gelbaum & John M.H. Olmsted
urcite nieco najdes.
Já tomu nějak speciálně nerozumím, ale myslel jsem, že funkce jako třeba ten zmíněný log(x), nebo třeba [mathjax]1/\sqrt{x}[/mathjax] nejsou Riemannovsky integrovatelné (v okolí bodu 0), i když je zřejmé, že plocha pod křivkou funkce je konečná, protože s integrací jejich inverzních variant žádný problém není.
↑ Roscelinius:
Nejjednodušší funkce, co nejde Riemannem ale má nenulový Lebesgueův integrál, je "obrácená" Dirichletova funkce. f(x) = 0 pro x racionální a f(x) = 1 pro x iracionální. Takhle by ti integrál od 0 do 1 dal 1.
Jinak distribuce obecně je nějak zadefinovaná funkce, která požere známou funkci a vyhodí číslo. Když je to hezká distribuce, tak se dá i nějak reprezentovat v integrálním tvaru. Taková hezká je třeba Diracova delta distribuce .
Asi by na většinu distribucí Lebesgueův integrál potřeba, ale při dokazování jejich vlastností se fakt hodí. Ten totiž má relativně slabé požadavky na prohození pořadí derivace, limity a sumy s integrálem. Riemannův je v tomto ohledu oproti Lebesgueovu integrálu dost nepraktickej. Dál třeba dělat Fourierovy řady a Fourierovu a Laplaceovu transformaci přes Riemanna by byl masochismus.
Stránky: 1