Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Prosím o radu s úlohou vyjádřit polynom [mathjax]\Sigma^{4}x_{1}^{3}x_{2}x_{3}[/mathjax] jako polynom v elementárních symetrických polynomech.
V odkazu je moje řešení, symetrické polynomy jsme ve škole probrat nestihli, tak se to snažím dohnat sama. Vím, že tam je někde chyba (mám výsledek úlohy), ale nemůžu na ni přijít.
http://imgway.cz/s/1Dkx
↑ LenkaKabarová:
Ahoj. Jestli dobre chapu znaceni, tak by melo vyjit [mathjax]\;\sigma_3\sigma_1^2-2\sigma_2\sigma_3-\sigma_1\sigma_4[/mathjax], je to tak?

↑ laszky:
Ahoj, ano, je to tak. Jsem s mým řešením hodně mimo? :D
↑ LenkaKabarová:
No ja to pocital mene sofistikovane nez ty - proste jsem si tu sumu rozepsal a upravoval. Myslim, zes udelala chybu v tom, zes zapomnela, ze (-3) * (-2) = 6. Takze tam budes mit 6-7=-1 a vyjde ti to stejne ;)

↑ laszky:
Joo, už to vidím, díky moc. Tak snad je ten můj postup korektní :)

↑ laszky:
Ještě se tě rovnou zeptám, pokud můžu, na toto:
Určete konstanty [mathjax]a, b \in \mathbb{R}[/mathjax] tak, aby kořeny polynomu [mathjax]f(x)=x^{3}+ax+b \in \mathbb{Z}[x][/mathjax] platilo: [mathjax]\alpha _{1}=\alpha_{2}, \alpha _{3}=\alpha _{1}+2[/mathjax].
Mně vyšlo, že to nemá řešení, jelikož kořeny vyjdou racionální. Autoři úloh je ale ve výsledcích uvádějí. Takže to [mathjax]\in \mathbb{Z}[x][/mathjax] se nevztahuje na kořeny?
↑ LenkaKabarová:
Ahoj, ne, [mathjax]\mathbb{Z}[/mathjax] se vytahuje na koeficienty a ne na kořeny.

↑ check_drummer:
Jasně, moc děkuji!
Stránky: 1