Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den všem,
posílám dva příklady, s kterými si nevím rady a nebo jejich zápis není pochopitelný. Prosím bych Vás prosím o pomoc , opravdu nevím co s tím. Děkuji:
Př.1)
Krabice o hmotnosti 40,0 kg je z klidu tlačena po dráze 5,00 m po drsné vodorovné podlaze konstantní přiloženou silou 130 N. Činitel tření mezi krabicí a podlahou je 0,300. Najdi (a) práci vykonanou působící silou, (b) přírůstek vnitřní energie krabice a podlahy v důsledku tření, (c) práci vykonanou normálovou silou, (d) práci vykonanou gravitační silou, (e) změnu kinetické energie krabice a (f) konečnou rychlost krabice.
Př.2)
Na zimní olympiádě sáňkařka jede po dráze, zatímco zvonek hned nad stěnou spojitě zvoní. Když projede kolem zvonku, slyší pokles frekvence zvonku o malou tercii, tj. na pět šestin původní frekvence. Zjisti rychlost sáňkařky. K tomu budeš potřebovat určit rychlost zvuku při teplotě -10,0°C.
Ještě jednou děkuji za přípradnou odezvu :)

ad 1)
Vykonáme práci W=F*s=130*5=650 J
Třecí síla je m*g*f, práce vykonaná proti třecí síle se změní v teplo, zbytek se použije na zvýšení kinetické energie.
ad 2)
to také nevím
↑ Richard Tuček: Díky za Vaši odezvu, ale na podobnou úvahu jsem také přišel- spíš mě mate zadání ulohy. Děkuji za Váš komentář

Zdravím,
v úlohe č.2 by šlo využiť vzťah pre Dopplerov jav. Rýchlosť zvuku pri teplote -10°C zrejme bude niekde v MFCHT resp. bude tam uvedený nejaký predpis/závislosť, ako zistiť rýchlosť zvuku pri danej teplote. Jedinou neznámou zostane rýchlosť sánkarky.
A prosím do budúcna sa držať jedného z pravidiel fóra, ktoré hovorí 1 úloha = 1 téma.
↑ Ferdish: Dobře děkuji, mohl by jste mi prosím, tento vzoreček pro Dopplerův jev vysvětlit? Slyším to prve.
Děkuji za upomínku, budu si na to dávat pozor na příště. :D

↑ Piky:
Chceš ho vysvetliť, alebo napísať? Ak to druhé, tak sa pozri do svojej učebnice/materiálov čo o tom máš, alebo si ťukni do Googla "Dopplerův jev".
↑ Piky:
Použil bych vztah
[mathjax]\displaystyle f'= f\,\left(1\pm\frac{v}{c}\right)[/mathjax], kde [mathjax]v[/mathjax] ... vzájemná rychlost zdroje a příjemce, [mathjax]c[/mathjax] ... rychlost zvuku.
Znaménko plus a minus je pro vzdalování nebo přibližování.
Vzorec platí, když se pohybuje příjemce, nebo když je vzájemná rychlost zdroje a příjemce malá oproti rychlosti zvuku.
Frekvence (slyšená) při přibližování ke zvonku a při vzdalování od zvonku je
[mathjax]\displaystyle f_1=f\left(1+\frac{v}{c}\right),\quad f_2=f\left(1-\frac{v}{c}\right)[/mathjax],
kde [mathjax]f[/mathjax] ... vlastní frekvence zvonku. Zároveň platí [mathjax]f_2=\frac{5}{6}f_1[/mathjax].
Při teplotě -10 °C je podle tabulek rychlost zvuku ve vzduchu 325 m/s.
viz také http://sbirkaprikladu.gym-karvina.cz/sb … stranka=10

↑ Piky:
Nie, nie je. Kolega ti dal k dispozícii všetky vzťahy i hodnotu rýchlosti zvuku pri teplote -10°C, tak si to ťukni do kalkulačky.
↑ Mirek2:↑ Ferdish:
Omlouvám se pánové , že Vás takto zdržuju, není to záměrem , jen se to snažím pochopit.
Tentokrát mi to vyšlo 54,16m/s.
Já vím , že Doplerův jev, podle toho , co jsem četl je zvětšování/zmenšování frekvence zvuku pozorovatele vzhledem k pohybující se mu objektu.
Nezlobte se prosím na mne- fyziku jsem neměl od 1. ročníku na ŠŠ. Cílem je pochopit a korektně spočítat výše zmíněnou problematiku :)
Díky ještě jednou a mějte se fajn :)

↑ Piky:
54,16 m/s vychádza aj mne, ale medzi nami, aj táto hodnota je prestrelená - po prepočítaní to vychádza 195 km/h. Mužský rýchlostný rekord na sánkach je pritom 154 km/h a bol naviac dosiahnutý na dráhe vybudovanej pre ZOH 2010 vo Vancouveri. Tá bola označovaná za príliš rýchlu a nebezpečnú a ozývali sa hlasy, aby sa s tým niečo urobilo. Neurobilo sa nič, čo nakoniec vyústilo do smrteľnej nehody Gruzínca Kumaritašviliho počas tréningu v samotný deň otváracieho ceremoniálu. Až potom boli prijaté opatrenia, ktoré znížili maximálnu dosahovanú rýchlosť na cca 140 km/h.
Inak, keď hovoríš že si fyziku mal naposledy v prváku na SŠ - kedy si ju končil? A ako si sa dostal k riešeniu týchto úloh - rozhodol si sa študovať na VŠ?
↑ Ferdish:
Právě , to jsem se taky dočetl.
Studuji ted prvním rokem VŠ=> nastoupil jsem hned po SŠ => a učitel k tomu přistupuje, jako kdyby to byl jeho předmět => samý derivace, integrály, dif.rovnice => ale laicky to říct neumí, přednášky od něho taky nejsou k dispozici, tak hledám pomoc , kde se dá. Mám to jenom rok, tak se to snad nějak dá=> studuji techniku, vím, že parciálně fyziku potřebuju, ale zajímám se o jiné věci, které jsou pro mne důležitější (svařování,obrábění), to mne baví.
Děkuju moc za pomoc.
[mathjax]\left(1-\frac{v}{c}\right)=\frac{5}{6}\left(1+\frac{v}{c}\right)[/mathjax]
[mathjax]6\left(1-\frac{v}{c}\right)=5\left(1+\frac{v}{c}\right)[/mathjax]
[mathjax]6-6\cdot\frac{v}{c}=5+5\cdot\frac{v}{c}[/mathjax]
[mathjax]1=11\cdot\frac{v}{c}[/mathjax]
↑ Ferdish:
To se může přece stát každému , že se přehlédne :).
Moc děkuji za pomoc, pánové :)