Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, procházím si sbírku k přípravě na maturitu a zasekl jsem se u následujícího příkladu:
Je dána přímka p a body A a B, které leží v téže polorovině s hraniční přímkou p. Sestrojte kružnici k, která se dotýká přímky p a prochází body A a B.
Co mi zatím došlo, tak že střed kružnice k bude ležet na ose úsečky AB. Dále jsem si vyznačil bod M (průsečík přímky p a polopřímky AB) a řekl bych, že zde bude třeba užít mocnosti bodu ke kružnici, ovšem netuším jak... Geometrie nikdy nebyla moje silná stránka.
Moc děkuju za pomoc a přeji hezký zbytek večera:)
↑ jRosecky:
Ahoj, mocnost bodu by využít šlo. Co říká tato věta? Zkus využít dvě vhodné dvojice bodů a na ně mocnost aplikuj.
↑ jRosecky:
Ahoj, postupné řešení úlohy je zde
https://homel.vsb.cz/~dol75/StudOpory/Z … p/BBp.html
↑ Mirek2:
Tím bude ovšem student ochuzen o to, aby na to přišel sám. Pokud má zájem o to se to naučit, nemusí na to klikat. Pomůže to však těm, kteří jsou líní přemýšlet.
↑ check_drummer:
Mně se líbilo, že je to tam po jednotlivých krocích, obrázek se postupně doplňuje.
I když ty bys to uměl taky pěkně vysvětlit.
↑ Mirek2:
Pěkně zpracované to je, ale jde o to aby na to ten člověk přišel po krocích, nejdřív mu napovědět mocnost bodu, když neví tak z jakého bodu budeme tu mocnost uvažovat... a postupně ho k tomu dovést za jeho aktivní účasti.