Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 05. 2021 21:22

jRosecky
Zelenáč
Reputace:   

Geometrické útvary v rovině

Dobrý den, procházím si sbírku k přípravě na maturitu a zasekl jsem se u následujícího příkladu:

Je dána přímka p a body A a B, které leží v téže polorovině s hraniční přímkou p. Sestrojte kružnici k, která se dotýká přímky p a prochází body A a B.

Co mi zatím došlo, tak že střed kružnice k bude ležet na ose úsečky AB. Dále jsem si vyznačil bod M (průsečík přímky p a polopřímky AB) a řekl bych, že zde bude třeba užít mocnosti bodu ke kružnici, ovšem netuším jak... Geometrie nikdy nebyla moje silná stránka.

Moc děkuju za pomoc a přeji hezký zbytek večera:)

#2 31. 05. 2021 23:43

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Geometrické útvary v rovině

↑ jRosecky:
Ahoj, mocnost bodu by využít šlo. Co říká tato věta? Zkus využít dvě vhodné dvojice bodů a na ně mocnost aplikuj.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 01. 06. 2021 11:16

Mirek2

#4 01. 06. 2021 17:06

check_drummer

↑ Mirek2:
Tím bude ovšem student ochuzen o to, aby na to přišel sám. Pokud má zájem o to se to naučit, nemusí na to klikat. Pomůže to však těm, kteří jsou líní přemýšlet.

#5 01. 06. 2021 20:16

Mirek2

↑ check_drummer:
Mně se líbilo, že je to tam po jednotlivých krocích, obrázek se postupně doplňuje.
I když ty bys to uměl taky pěkně vysvětlit.

#6 02. 06. 2021 15:50

check_drummer

↑ Mirek2:
Pěkně zpracované to je, ale jde o to aby na to ten člověk přišel po krocích, nejdřív mu napovědět mocnost bodu, když neví tak z jakého bodu budeme tu mocnost uvažovat... a postupně ho k tomu dovést za jeho aktivní účasti.

Zápatí