Ahoj, byl mi zadán úkol na geometrii. Jenže jak se koukám, tak na výsledek absolutně nedokážu přijít. Nebyla by tu hodná duše, která by příklad vyluštila? Nějaká fotka nebo práce v programu? Já vůbec netuším. Prosím o pomoc.
Zobrazte pravidelný čtyřboký komolý jehlan s dolní podstavou ABCD v rovině "alfa". Výška komolého jehlanu v=4,5 je rovna polovině výšky jehlanu ABCDV, z něhož komolý jehlan vznikl. alfa(4;7;6), A[-2,5;?;2,5], B[-4;?;7], yc<yb, zV>zA

Zdravím,
to je úloha na konštrukciu v Mongeovom premietaní, alebo klasickom kartézskom premietaní? Tá rovina [mathjax]\alpha [/mathjax] je zadaná ako - trojicou koeficientov z úsekového tvaru?
A tiež, čo znamenajú jednotlivé parametre [mathjax]y_c[/mathjax], [mathjax]y_b[/mathjax], [mathjax]z_V[/mathjax], [mathjax]z_A[/mathjax]?
↑ Honza333:
Hezký den.
Uvedený pravidelný čtyřboký komolý jehlan máte v principu zadán vrcholy A, B jeho čtvercové dolní podstavy, výškou a horní podstavou související s jehlanem ABCDV. Dolní podstava leží v "šikmo" položené rovině α -> Mongeovy průměty podstav tudíž nebudou čtverce, ale kosodélníky, zkreslená bude i výška jehlanu.
Takže rámcově:
Na rys vyneste stopy roviny α(4, 7, 6) a nárysné průměty bodů A, B o souřadnicích:
A2(x, z) = (-2.5, 2.5), B2(x, z) = (-4, 7)
Souřadnice y půdorysných průmětů A1(-2.5, ?), B1(-2.5, ?) sice nemáte zadány, není to však problém: promítnete nárysné průměty A2, B2 do půdorysu např. s využitím vhodných hlavních přímek roviny α.
Skutečná vzdálenost vrcholů A, B (tj. vzdálenost nezkreslená umístěním podstavy v obecně položené rovině α) se rovná skutečné délce hrany podstavy. Tu můžete sestrojit sklopením některého průmětu přímky AB, nebo myslím účelněji otočením roviny α včetně průmětů bodů A1, B1 kolem její půdorysné stopy do půdorysny.
V otočení dostanete skutečný tvar hrany podstavy AB, můžete proto sestrojit skutečný tvar čtverce podstavy. Ten promítnete zpětně do roviny α s využitím vztahu kolmé afinity mezi vzorem (čtverec v otočení) a jeho obrazem (kosodélník v půdorysném průmětu roviny α). Osa uvedené afinity je totožná s půdorysnou stopou roviny α.
Ještě je třeba mít na paměti, že čtverec podstavy sestrojovaný v otočení musí být orientován tak, aby u jeho obrazu při průmětu zpět byla splněna podmínka v zadání (yC < yB), tj. aby v půdorysném průmětu byla souřadnice y bodu C menší než souřadnice y bodu B.
Pokud to zvládnete, uložte pro kontrolu fotku výsledku např. na server ctrlv.cz a sem odkaz na ni. Pak bychom (bude-li ještě potřeba) mohli pokračovat.
Při práci navržený postup sám posuzujte - mohl jsem "ujet" nebo se dopustit překlepu.
↑ Jj:
Tak tento postup jsem díky Vám zvládl a obrázek nyní najdete zde- https://ctrlv.cz/S4TR
Ale poprosím Vás tedy o další popis a jelikož nyní už vůbec netuším, tak prosím detailněji. Děkuji
↑ Honza333:
Mezivýsledek podle obrázku je podle mě v pořádku.
Sestrojte průměty S1, S2 středu S podstavy jehlanu (jsou v průsečících úhlopříček průmětů podstav).
Ve středu S vztyčte kolmici k rovině α (její průměty procházejí S1, S2 kolmo na příslušnou stopu roviny α).
Na této kolmici (ose jehlanu) sestrojte průměty V1, V2 jeho vrcholu V. Ten leží ve (skutečné) vzdálenosti 9 cm od středu S podstavy směrem nad rovinu α (podmínka zV > zA v zadání). Skutečnou vzdálenost vrcholu V naneste na osu ve sklopení některého jejího průmětu a sestrojte boční hrany obou průmětů jehlanu ABCDV.
Horní podstava komolého jehlanu leží v polovině výšky jehlanu ABCDV rovnoběžně s jeho dolní podstavou. V půdorysném průmětu jehlanu ABCDV tudíž platí stejnolehlost mezi obrazci dolní a horní podstavy se středem v bodě V1 a koeficientem 1/2 (obdobně v nárysu se středem v bodě V2). Toho lze účelně využít v jednoduché konstrukci průmětů horní podstavy.
V závěru vyznačit viditelnost stěn, hran průmětů komolého jehlanu.
Pokud jsem to napsal aspoň trochu česky, tak to dáte. Podle potřeby se ptejte nebo vložte odkaz na foto z konstrukce.