Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 11. 2021 10:53

pavlim18
Zelenáč
Reputace:   

symetrické rozdělení spotřebičů do 3 fází

Ahoj,

hedám algoritmus na rozřazení jednofázových elektrických spotřebičů do 3 fází tak, aby každá fáze byla zatížena "stejně".

Když to převedu na obecný problém:

máte řadu čísel jejichž hodnotu nemůžete měnit a rozřazujete je do sloupců tak, aby rozdíly součtů v jednotlivých sloupcích byly co nejmenší.

Máte nějaký tip na takový algoritmus, prosím? Chtěl bych si to naprogramovat ve VBA.

Předem díky za nápady.

#2 10. 11. 2021 15:22

check_drummer
Reputace:   106 

Re: symetrické rozdělení spotřebičů do 3 fází

Ahoj,
není jednoznačně zadáno co znamená "aby rozdíly součtů v jednotlivých sloupcích byly co nejmenší". Ty rozdíly budou tři, takže co přesně chceš minimalizovat? Aby největší z těchto rozdílů byl (v absolutní hodnotě) co nejmenší?

Chceš abys získal optimální řešení a nebo přibližné? Mám pocit, že optimální je NP úloha - něco jako problém batohu.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 10. 11. 2021 16:35

pavlim18
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer:

Ahoj,

googlil jsem a opravdu,  jedná se o problém batohu nebo lépe řečeno problém tří loupežníků.

Odpověďi na tvé dotazy:

1. chci minimalizovat největší rozdíl ze tří rozdlílů součtů každého sloupce v absolutní hodnotě.
2. chci obojí:

pro praxi mě zajímá přibližné řešení
mě osobně zajímá řešení optimální

V praxi to má omezení - čísel bude max 30 (kladná) a příkony by se zásadně lišit něměly - to říkám pro přibližné řešení.

Nemáš tedy tip na nějakou literaturu, kde bych se dočetl, jak to vyřešit? Jaké klíčové slovo hledat v knihovně? Případně nějak navést? Nevypadá to moc jednoduše....

Děkuji.

#4 10. 11. 2021 19:17

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

S použitím řešitele v LibreOffice pro 30 položek je to otázka několika sekund. Viz obrázek:

Řešitel minimalizuje buňku F35 pomocí změny buněk C3:C32, podmínka celá čísla v rozmezí 1 až 3 (tj, volí pouze hodnoty 1,2,3)

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#5 11. 11. 2021 10:59

pavlim18
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

díky moc.

Co máš za funkci ve sloupích "fáze 1", "fáze 2" a "fáze 3"? Já používám funkci "KDYŽ" a hledá to hrozně dlouho.

Je pravda, že nepoužívám LibreOffice, ale EXCEL 365.

Mám na výběr ze 3 algoritmů - gradient/simplex/evoluční přičemž evoluční algoritmus funguje nejlépe.

Tvé optimální řešení se mi nepodařilo najít se stejnými vstupními hodnotami, bohužel.

Díky za odpověď

#6 11. 11. 2021 14:12

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Mě to taky připomíná problém loupežníků ... a pokud je to NP-úplný problém, tak na to žádný zázračný algoritmus neexistuje, a nezbývá než vyzkoušet všechny kombinace. Což pro 30 čísel asi není zas takové dráma...

Případně zkoušet jen některé a spokojit se se suboptimálním výsledkem...

#7 11. 11. 2021 15:11

pavlim18
Zelenáč
Reputace:   

ok, díky všem.

Zápatí