Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2021 20:09

Ilegolas2
Zelenáč
Reputace:   

Sestrojení všech trojúhelníků ABC za určitých podmínek

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s konstrukční úlohou.
Zadání: Je dána úsečka AB = 5 cm. Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, kde gama = 90 stupňů a výška c = 2.5 cm.
Úlohu jsem narýsoval, ale můj dotaz je zda-li je nutné tento trojúhelník znovu narýsovat obráceně, pro druhou polorovinu. Pokud ano - mám nechat úsečku AB, nebo se mají vytvořit nové A a B body?
Děkuji.

#2 22. 11. 2021 20:52

Mirek2

Re: Sestrojení všech trojúhelníků ABC za určitých podmínek

Jsem zvědavý, co odpoví ostatní.

Obvykle se rýsují řešení v jedné polorovině.

V zadání je ale výslovně uvedeno "všechny trojúhelníky", proto snad nemůže uškodit, když se narýsují oba do jednoho obrázku (vrcholy C se odliší čárkou) a v diskuzi se uvede, že úloha má v 1 polorovině 1 řešení.

---

Je otázka, jestli jde o úlohu polohovou, nebo nepolohovou. V polohové úloze je umístění prvku (zde úsečky AB) v rovině určeno. V nepolohové úloze je poloha aspoň jednoho prvku v rovině libovolně volitelná. Podle mě jde o nepolohovou úlohu.

Přehled SŠ matematiky (Polák, str. 475) uvádí, že polohová úloha má tolik řešení, kolik se jich dá najít - a při určení počtu řešení nepolohové úlohy vycházíme z počtu řešení polohové úlohy, na kterou ji převedeme, avšak pokud některými jejími řešeními jsou shodné útvary, pokládáme je za jediné řešení nepolohové úlohy.

Následuje obdobný příklad, kdy v každé polorovině vychází dvě shodná řešení a autor píše, že úloha má dvě řešení.

:)

#3 22. 11. 2021 21:36

laszky
Škola: MFF UK, FJFI CVUT
Reputace:   202 

Re: Sestrojení všech trojúhelníků ABC za určitých podmínek

↑ Mirek2:

A nema ta uloha nahodou nekonecne mnoho reseni? Usecka AB prece muze lezet v prostoru, ne?

Jo, to kdyby ta uloha zacinala "V rovine je dana usecka AB...." To by byla jina :)

Zápatí