Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s konstrukční úlohou.
Zadání: Je dána úsečka AB = 5 cm. Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, kde gama = 90 stupňů a výška c = 2.5 cm.
Úlohu jsem narýsoval, ale můj dotaz je zda-li je nutné tento trojúhelník znovu narýsovat obráceně, pro druhou polorovinu. Pokud ano - mám nechat úsečku AB, nebo se mají vytvořit nové A a B body?
Děkuji.
Jsem zvědavý, co odpoví ostatní.
Obvykle se rýsují řešení v jedné polorovině.
V zadání je ale výslovně uvedeno "všechny trojúhelníky", proto snad nemůže uškodit, když se narýsují oba do jednoho obrázku (vrcholy C se odliší čárkou) a v diskuzi se uvede, že úloha má v 1 polorovině 1 řešení.
---
Je otázka, jestli jde o úlohu polohovou, nebo nepolohovou. V polohové úloze je umístění prvku (zde úsečky AB) v rovině určeno. V nepolohové úloze je poloha aspoň jednoho prvku v rovině libovolně volitelná. Podle mě jde o nepolohovou úlohu.
Přehled SŠ matematiky (Polák, str. 475) uvádí, že polohová úloha má tolik řešení, kolik se jich dá najít - a při určení počtu řešení nepolohové úlohy vycházíme z počtu řešení polohové úlohy, na kterou ji převedeme, avšak pokud některými jejími řešeními jsou shodné útvary, pokládáme je za jediné řešení nepolohové úlohy.
Následuje obdobný příklad, kdy v každé polorovině vychází dvě shodná řešení a autor píše, že úloha má dvě řešení.
:)
↑ Mirek2:
A nema ta uloha nahodou nekonecne mnoho reseni? Usecka AB prece muze lezet v prostoru, ne?
Jo, to kdyby ta uloha zacinala "V rovine je dana usecka AB...." To by byla jina :)