Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
omlouvám se, za případně pitomý dotaz, ale dokázal by mi prosím někdo poradit jakou kalkulačku si koupit, když potřebuji aby počítala logaritmus o libovolném základu? Přijde mi, že tato by to umět měla, ale nemůžu se to nikde dočíst https://kalkulacky.heureka.cz/casio-fx-85/#recenze/.
Díky moc
E.
↑ ententyky:
Dobry den. A neni to zbytecny pozadavek? Staci, kdyz umi jen jeden typ logaritmu (napr prirozeny), ostatni lze spocitat pomoci vztahu
[mathjax] {\displaystyle \log_a(x) \;\; = \;\; \frac{\ln x}{\ln a} } [/mathjax]
↑ laszky:Určitě je, nicméně jsem strašný zmatkář a dělám hodně chyb z nepozornosti. Pokud bych si výpočet logaritmu mohla takto ulehčit, eliminuje to pár dalších chyb, které jsem schopna udělat :)
↑ ententyky:
Hezký den.
Umí (viz tlačítka v severovýchodním rohu klávesnice).
Myslím, že je mnohem větší pravděpodobnost, že uděláš chybu, když budeš používat nějaké sofistikované funkce (dvou proměnných) na sofistikovaných kalkulačkách než když to budeš dělat jak navrhuje laszky.
Ony se navíc logaritmy o jiných základech než 10 a "e" téměř nepoužívají, akorát chvíli na škole. Kdysi byl populární ještě logaritmus dvou, ale myslím, že už je to dávná minulost...
Stránky: 1