Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
Potřeboval bych trochu poradit s tímto příkladem:
Mějme kódová slova délky n. Víme, že na každé pozici je jedno z písmen A, B, C, D, E, a že každé kódové slovo obsahuje LICHÝ počet písmen A. Kolik existuje takových kódových slov?
Vím, že kdyby tam nebyla ta podmínka s "A" tak by to byla variace s opakováním V*(n,5) = 5^n.
Zkoušel si různě vypisovat pro n=1,n=2,n=3,... všiml jsem si tam nějakého rozvoje (4^(n-k))*n, kde k jsou lichá čísla.
Dále jsem si uvědomil, že to na konci nenásobím n ale permutací s opakováním P*(n,n-k), což je to samé jako kombinace C(n,k).
a když jsem to spojil dohromady tak mám:
[mathjax]a_n = \Sigma_k^n(V^*(n-k,4) * C(n,k))[/mathjax]
kde k je množina lichých čísel a k <=n.
Po dosazení k = 2i +1 jsem dostal:
Nevím jestli je tohle už výsledek, nebo mi chybí nejaké kroky.
Děkuji za radu.
↑ frky121:
Hezký den.
Vaše myšlenka o odečtení počtů kódů se sudým počtem A, kterou jste původně uvedl, podle mě nebyla marná. Řekl bych, že:
Počet všech (lichý i sudý počet A) se dá vyjádřit jako
[mathjax]\displaystyle \sum_{i=0}^n {n\choose i}\cdot4^{n-i}=\cdots=5^n
[/mathjax]
K tomu zkusme sestavit alternující posloupnost
[mathjax]\displaystyle \sum_{i=0}^n (-1)^i {n\choose i}\cdot4^{n-i}=\cdots
[/mathjax],
jejíž součet by také neměl být problém a je asi možno zkusit využít jejich rozdílu. Tak by Váš původní nápad mohl řešení docela "zprůhlednit".
Editace: opravy překlepů
↑ Jj:
Dobrý den,
děkuji za odpověd.
Když jsem si ten svůj poslední výsledek rozepsal tak mi vyšlo to samé
[mathjax]\displaystyle \sum_{i=0}^n {n\choose i}\cdot4^{n-i}=\cdots=5^n<br />[/mathjax]
až na to, že jsem místo sumy do n jsem dal už liché čísla.
A došel jsem tady:
[mathjax]\displaystyle \sum_{i=0}^n {n\choose i}\cdot4^{n-i} + \sum_{i=0}^n (-1)^{i+1} {n\choose i}\cdot4^{n-i}=\cdots[/mathjax]
což je [mathjax]5^n + \Sigma[/mathjax]... a tu sumu nevím jak vypočítat. A taky jsem zjistil, že výsledek je poloviční tomu souctu.
edit:
tohle mě napadlo:
[mathjax]\displaystyle \sum_{i=0}^n (-1)^{i+1} {n\choose i}\cdot4^{n-i}= \sum_{i=0}^n (-1)(-1)^i {n\choose i}\cdot4^{n-i}= (-1)\sum_{i=0}^n (-1)^i {n\choose i}\cdot4^{n-i} [/mathjax]
a podle binomické věty:
[mathjax]\displaystyle (-1)\sum_{i=0}^n (-1)^i\cdot4^{n-i}{n\choose i} = (-1)(4-1)^n = -3^n [/mathjax]
↑ frky121:
Ano, součet jednoduše podle binomické věty. A odtud ↑ Jj: (pokud se nepletu) pro hledaný počet P hned (bez trápení s indexy - sudé se vyruší) vyplývá
[mathjax]\displaystyle 2P=5^n - 3^n[/mathjax]
Stránky: 1