Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 12. 2021 14:03

Herefrei
Reputace:   

Moment setrvačnosti homogenní desky

Zdravím, potřebuji poradit s následujícím příkladem:

Určete moment setrvačnosti homogenní desky ohraničené parabolou [mathjax]y^{2}=4x[/mathjax] a přímkou [mathjax]x=a[/mathjax] vzhledem k ose y. Hmotnost desky je [mathjax]M[/mathjax].

Řešení je [mathjax]I_{y}=\frac{3Ma^{2}}{7}[/mathjax].

Počítal jsem to pomocí vzorce [mathjax]I_{y}=\int_{0}^{a}\int_{-2\sqrt{a}}^{2\sqrt{a}} (x^{2}\sigma)dydx[/mathjax],

kde [mathjax]\sigma [/mathjax] je plošná hustota [mathjax]\sigma =\frac{M}{S}[/mathjax]. Dále jsem si spočítal obsah té plochy:

[mathjax]S=2\int_{0}^{a} ydx=2\int_{0}^{a} \sqrt{4a}dx=\frac{8a\sqrt{a}}{3}[/mathjax]

a tedy  [mathjax]\sigma =\frac{M}{S}=\frac{3Ma}{8a\sqrt{a}}[/mathjax]. Takže jsem počítal integrál:

[mathjax]I_{y}=\frac{3M}{8a\sqrt{a}}\int_{0}^{a}\int_{-2\sqrt{a}}^{2\sqrt{a}} (\frac{y^{4}}{16})dydx[/mathjax].

Vyšlo mi to [mathjax]I_{y}=\frac{3Ma^{2}}{10}[/mathjax]. Nevíte někdo kde dělám chybu?

• (téma jako vyřešené označil(a) Herefrei)

#2 08. 12. 2021 15:56 — Editoval MichalAld (08. 12. 2021 15:57)

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Re: Moment setrvačnosti homogenní desky

Herefrei napsal(a):

... Dále jsem si spočítal obsah té plochy:

[mathjax]S=2\int_{0}^{a} ydx=2\int_{0}^{a} \sqrt{4a}dx=\frac{8a\sqrt{a}}{3}[/mathjax]

Tohle úplně nedává smysl, a mě to teda vyšlo poloviční. Ale počítal jsem to jako (přišlo mi to jednodušší než integrál z odmocniny).

[mathjax]S = 2 \int_{0}^{2\sqrt{a}} xdy = 2 \int_{0}^{2\sqrt{a}} \frac{y^2}{4}dy=2[\frac{y^3}{3*4}]_0^{2\sqrt{a}}[/mathjax]

#3 08. 12. 2021 16:13

Herefrei
Reputace:   

↑ MichalAld:

Mám tam chybu v zápise, má tam být integrál z [mathjax]\sqrt{4x}[/mathjax], ale ano vychází to poloviční. Ale pořád si nejsem jistý že to s tím vyjde.

#4 08. 12. 2021 17:40

MichalAld
Moderátor

Ještě - jak jsi přišel na to y^4, při výpočtu momentu? Nepočítáš to náhodou vzhledem k ose x ?

#5 08. 12. 2021 18:12

Herefrei
Reputace:   

↑ MichalAld:

Podle toho co mám napsáno v sešitě je moment setrvačnosti vzhledem k ose y

[mathjax]I_{y}=\int_{}^{}\int_{M}^{}x^{2}\sigma  dxdy[/mathjax],

takže jestliže mám parabolu [mathjax]y^{2}=4x[/mathjax], pak [mathjax]x^{2}=\frac{y^{4}}{16}[/mathjax]

#6 09. 12. 2021 07:48

MichalAld
Moderátor

To je asi myšleno trochu jinak. Za x se nemá nic dosazovat...a pokud to chceš počítat jako dvojný integrál, tak tu křivku musíš dosadit jako meze toho vnitřního integrálu. Většinou se to ale dělá intuitivně z hlavy, a píše se to jen jako jeden integrál. Takže (jak bych to dělal já):

[mathjax]I_y =\sigma \int_0^a  ( \int_{-2\sqrt{x}}^{2 \sqrt{x}}  dy) x^2 dx[/mathjax]

Ten vnitřní integrál je prostě délka té čáry, kolmice k ose x, omezená tou hranicí.

Nejjednodušší je představit si to jako že plochu rozdělíš na úzké obdélníčky, jejichž šířka je dx a výška je omezená tou hranicí (v tomto případě funkcí [mathjax]y^2 = 4x[/mathjax], tedy [mathjax]y = \pm 2 \sqrt{x}[/mathjax]. Na to není  potřeba integrál, to se dá udělat z hlavy, je to jen délka čáry, od [mathjax]y = - 2 \sqrt{x}[/mathjax] do [mathjax]y = + 2 \sqrt{x}[/mathjax], tedy [mathjax]y = 4 \sqrt{x}[/mathjax]. A pak můžeš tedy napsat rovnou

[mathjax]I_y =\sigma \int_0^a   (4\sqrt{x}) x^2 dx[/mathjax]

Takto jednoduše to jde ovšem jen když je plošná hustota konstantní a lze ji "vyhodit" před integrál.

Tak to zkus a uvidíš, ono už je to nějakých 20 let, co jsem tohle počítal naposled, takže za to úplně neručím...

#7 09. 12. 2021 10:21

Herefrei
Reputace:   

↑ MichalAld:

Děkuji za pomoc, už jsem to vyřešil.

Zápatí