Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám dotaz k důkazu této otázky: Je matice inverzní k regulární symetrické matici také symetrická?
Podle mě je odpověď ANO. Zkoušela jsem pár matic a vždycky to vyšlo, ale nevim, jak takovou věc dokázat. Pomohl by někdo?
Děkuji a hezký den.
Podla spektralnej vety je matica [mathjax]A[/mathjax] symetricka prave vtedy ked existuje ortogonalna matica [mathjax]Q[/mathjax] (t.j. [mathjax]Q^{-1}=Q^T[/mathjax]) a diagonalna matica [mathjax]D[/mathjax] t.z. [mathjax]A=QDQ^T[/mathjax]. Naviac sa da lahko nahliadnut, ze [mathjax]A[/mathjax] je regularna prave vtedy ked [mathjax]D[/mathjax] je regularna (nema nuly na diagonale). Potom si mozes priamym vypoctom overit, ze [mathjax]A^{-1}=QD^{-1}Q^T[/mathjax] aj to ze je potom symetricka.
- teda takto sa bagruje zahradka :D
Omnoho jednoduchsie sa to dokaze tak, ze dokazes tvrdenie [mathjax](A^{-1})^T=(A^T)^{-1}[/mathjax]. Skus si to dokazat a potom to vyuzit na to co potrebujes. Keby si mal problem, tak doplnim.
↑ Simkovam:
Ahoj
[mathjax] I = I^T = (A^{-1}A)^T = A^T(A^{-1})^T = A(A^{-1})^T [/mathjax]
Takze [mathjax] (A^{-1})^T = A^{-1} [/mathjax]
Stránky: 1