Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 06. 2009 18:20

misickacz
Reputace:   

součet řady

Řada:
$\sum_{n=1}^{\propto}\frac{x^(3n)}{\sqrt{n}}$

-označte s(x) funkční hodnoty součtu řady v K (oboru konvergence) a určete hodnotu čísla
$d= \sum_{n=1}^{6} s^(n) (0)$
jde o n-tou derivaci z s v bodě 0.

Ze zadání jsem jsem moc nepochopila, co mám dělat. Můžete mi někdo, prosím, popsat postup možného řešení?  Předem děkuji za pomoc.

#2 21. 06. 2009 22:33 — Editoval Marian (21. 06. 2009 22:33)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: součet řady

↑ misickacz:
Nejprve k zápisu v TeXu ... Pokud chceš mít c exponent více než jeden objekt, je potřeba exponent uzavřít do složených závorek, tedy třeba a^{x+y} dává $a^{x+y}$. Tvé použití dává pak chybu (v exponentu je pouze první část). Řada, o kt. nám jde je patrně (pokud to správně čtu) tato
$ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{x^{3n}}{\sqrt{n}}.  $
Pokud dále správně chápu, má symbol s(x) označovat součtovou funkci na oboru konvergence K. Co označuje $s^(n) (0)$. Má být správně $s^{(n)}(0)$, tj. derivace? Pak by řešení úlohy nemělo dělat problém.

Je nutné si uvědomit, že na oboru konvergence potenční řady je možné derivovat nekonečnou řadu člen po členu. Tj. bude:
$ s^{\prime }(x)=\sum_{n=1}^{\infty}\frac{(x^{3n})^{\prime}}{\sqrt{n}}=\sum_{n=1}^{\infty}\frac{3n\cdot x^{3n-1}}{\sqrt{n}}\qquad\Rightarrow\qquad s^{\prime}(0)=0. $
Podobně se ukáže, že i druhá derivace v nule je nulová. Uvědomíš si to třeba tak, že si napíšeš první dva členy původní řady, tj. (x^3)/(sqrt(1))+(x^6)/(sqrt(2))+... Potom je jasné, že třetí derivace bude rovna s''(0)=6. čtvrtá a pátá derivace bude zase nulová a šestou spočítáš jistě sama podobně. Sečtením těchto šesti čáísel dostaneš požadovanou hodnotu čísla "d".

#3 22. 06. 2009 13:07

misickacz
Reputace:   

Re: součet řady

↑ Marian:

díky za pomoc, i co se týče TeXu :-)

Zápatí